CGO: Uvođenjem vjeronauke kontinuitet sekularnosti bi bio ugrožen

Odredba iz nacrta Temeljnog ugovora sa SPC je sporna, kako je ocijenio programski direktor te NVO Petar Đukanović, zato što bi se njom evidentno toj vjerskoj zajednici dala ekskluzivnost na pravu da izvodi pravoslavnu vjersku nastavu

7960 pregleda 92 reakcija 48 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukoliko Temeljni ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) bude predviđao da će pravoslavna vjerska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom između države i crkve, to bi moglo značiti uvođenje vjeronauke u škole, ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije (NVO) kazali su da bi se time ugrozio kontinuitet sekularnosti vaspitanja i obrazovanja u Crnoj Gori.

Ono bi, kako su naveli iz CGO, moralo biti faktor očuvanja različitosti, a ne polarizacije među djecom i omladinom, u zavisnosti od toga kojoj religiji izražavaju pripadnost.

Iz CGO su upozorili da je to u suprotnosti sa domaćim zakonodavstvom i odredbama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koje zabranjuju religijsko djelovanje u ustanovama javnog obrazovanja.

"Zabrinuti smo zbog sve češćih neprimjerenih pritisaka na institucije vaspitno-obrazovnog sistema, kao i najave pritisaka koje su u posljednje vrijeme više puta iskazivane kroz djelovanje različitih društveno-političkih struktura“, rekli su iz CGO-a.

Programski direktor CGO Petar Đukanović kazao je da takvi pritisci ne doprinose očuvanju autonomije i svjetovnog karaktera obrazovanja, čime se, smatra on, direktno osporavaju napori u demokratizaciji crnogorskog društva.

On je naveo da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije preduzelo odgovarajuće sankcije u vezi sa primjerima religijskog djelovanja u školskim ustanovama, i pored utvrđene odgovornosti.

Ministarstvo je, smatra Đukanović, propustilo da se adekvatno odredi prema takvim pojavama, ali i da prevenira slične.

"Nezvanična informacijama o sadržaju Temeljnog ugovora, koji Vlada namjerava da zaključi sa SPC, aktuelizovala je to pitanje“, rekao je Đukanović.

Mediji su, kako je kazao, izvjestili da nacrt tog ugovora sadrži formulaciju u kojoj se navodi kako će pravoslavna vjerska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom između strana ugovornica.

"CGO izražava sumnju da bi se tim članom Temeljnog ugovora otvorila vrata uvođenju vjeronauke u školama", navodi se u saopštenju.

Đukanović je ocijenio da je prostor za vjersko podučavanje djece i omladine već obezbijeđen, kroz mogućnost vjerskih organizacija da takvu edukaciju vrše u okvirima svojih zajednica.

"Djeci i njihovim roditeljima ostavljena je mogućnost izbora učešća ili neučešća u takvim programima, a u skladu sa interesovanjima za ovaj vid nastave“, naveo je Đukanović.

Izučavanje religije, dodao je, omogućeno je kroz postojeće školske kurikulume, prvenstveno kroz izučavanje istorije, književnosti, filozofije, sociologije, ali i izbornih predmeta, poput građanskog obrazovanja ili istorije religije.

Đukanović je kazao da kroz te predmete djeca mogu, sa objektivnog aspekta i naučnog stanovišta, da steknu znanja o segmentima religija značajnim za razumijevanje određenih tema.

"Za razliku od koncepta koji bi vjeronauka kao predmet mogla imati, kroz već postojeće predmete se, umjesto jedne, izučava više religija, sagledaju njihove osnovne karakteristike, međusobne razlike i sličnosti“, ocijenio je Đukanović.

On je naveo da nastavu na tim predmetima izvode osobe koje posjeduju relevatno pedagoško znanje i iskustvo za rad sa djecom i omladinom, a čiji rad je podložan strogoj kontroli nadležnih.

"Pokušaj uvođenja vjerske nastave u škole, posebno po liniji sporazuma sa jednom od vjerskih zajednica, ostavio bi i prostor za zloupotrebe, prvenstveno zato što u ovaj proces nisu uključene druge vjerske zajednice“, rekao je Đukanović.

On je dodao da odredba, koja najavljuje uvođenje vjerske nastave, nije bila sadržana u temeljnim ugovorima koje je država zaključila sa drugim vjerskim zajednicama.

"Nejasna je namjera da to prvi put bude slučaj sa ovim ugovorom. U Temeljnom ugovoru koji je Crna Gora zaključila sa Svetom stolicom postoji slična, ali ne i ovako indikativna odredba”, kazao je Đukanović.

Odredba iz nacrta Temeljnog ugovora sa SPC je sporna, kako je ocijenio, zato što bi se njom evidentno toj vjerskoj zajednici dala ekskluzivnost na pravu da izvodi pravoslavnu vjersku nastavu.

"To se negativno odražava na položaj nezanemarljivog dijela pravoslavnih vjernika koji ne pripadaju toj zajednici, koji pripadaju Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i onih koji svoje pravoslavno vjerovanje ne definišui kroz pripadnost jednoj od te dvije vjerske zajednice“, smatra Đukanović.

On je istakao da je za Crnu Goru, kao multietničko društvo i državu koja je definisana kao građanska, presudno da zadrži punu sekularnost formalnog obrazovnog sistema.

Đukanović je dodao da bi bilo kakvo odstupanje od toga nosilo ozbiljne i nesagledive posljedice po stabilnost društva.

"Pozivamo Vladu da sa većim senzibilitetom pristupi ovom pitanju, kao i da kroz procjenu nepovoljnog efekta odredbe, utiče na njeno brisanje ili izmjenu“, zaključio je Đukanović.