Forum žena URA Nikšić:

"Drastičnije zakonske sankcije za svaki vid uznemiravanja nad ženama"

"Nezavisno tužilaštvo je jedan od bazičnih ciljeva programa Građanskog pokreta URA, te samim tim ne želimo vršiti ni politički ni bilo kakav drugi pritisak na sudstvo, ali ovakve odluke su nedopustive, neprofesionale, ali i krajnje diletantske od strane onoga ko ih je donio", ističu iz URE

3624 pregleda 2 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Skandalozna presuda Osnovnog suda u Podgorici, povodom vršenja polne radnje nad dvanestogodišnjakinjom, svega dvije godine zatvora, ali i presedan u pravu - presuda od 60 dana zatvora zbog kršenja javnog reda i mira, a posredi je uznemiravanje djevojčica i žena u Podgorici, dokaz je da je Tužilaštvo zrelo za reformu, a da novi Tužilački savjet ne može da čeka stabilizaciju političkih prilika, saopštili su danas iz Foruma žena nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA.

„Da budemo jasni, nezavisno tužilaštvo je jedan od bazičnih ciljeva programa Građanskog pokreta URA, te samim tim ne želimo vršiti ni politički ni bilo kakav drugi pritisak na sudstvo, ali ovakve odluke su nedopustive, neprofesionale, ali i krajnje diletantske od strane onoga ko ih je donio. Svaki vid uznemiravanja ili nasilja nad ženama mora pod hitno, dobiti drastičnije zakonske sankcije, kako bi se i ova pošast iskrojenila ili svela na minimum“, ističe se u saopštenju.

Podsjećaju da je Vlada, 12. maja ove godine, usvojila i prosljedila Skupštini izmjene Krivičnog zakonika u kojem se propisuju strože sankcije za pomenuta djela, ali, kako kažu iz Foruma žena URE Nikšić, od tog dana do danas poslanici nisu na dnevnom redu imali navedeni zakon.

„Naime, najveća sramota bivšeg režima, predstavlja ovaj zakon i predstavljaju krajnje male kazne za počinioce navedenih djela. Forum žena Građanskog pokreta URA Nikšić, poziva predsjednika Skupštine Crne Gore ali i sve poslanike i poslanice, da na prvoj redovnoj sjednici parlamenta zahtjevaju da se u dnevni red uvrsti i ova tačka, to jeste izmjena Krivičnog zakonika, kako bi se prestupnici kaznili po pravim mjerama, a ne diletanski i nedolično, jednoj evropskoj državi“, dodaje se u saopštenju.

Iz Foruma žena nikšićke URE poručuju da cijela javnost mora dići glas za sve žene zrtve nasilja - porodičnog, psihičkog, fizičkog, sekusalnog ili bilo kog drugog.

„Mi moramo graditi mostove pomirenja, ali moramo i voditi računa o tome, da neko ko učini ovakva zlodjela bude kažnjen, po principu i po strožijim mjerama Krivičnog zakonika“, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas