Podgorica: Od ponedjeljka Dnevni kovid centar za pacijente sa blažom kliničkom slikom

Jednokratna i dvokratna terapija primaće se u definisanim terminima. Na licu mjesta radiće se dio dijagnostičkih procedura i laboratorijskih analiza

18442 pregleda 114 reakcija 7 komentar(a)
Vakcinalni punkt postaje Dnevni kovid centar, Foto: Luka Zeković
Vakcinalni punkt postaje Dnevni kovid centar, Foto: Luka Zeković

Dnevni Kovid centar u kojem će kovid pacijenti sa blagom i umjerenom kliničkom slikom dobijati prepisanu dvokratnu i jednokratnu terapiju, biće otvoren od ponedeljka 20. septembra u Muzičkom centru (stari Dom JNA).

Kako su kazali iz Doma zdravlja Podgorica, vakcinalni punk biće izmješten u Vojno-mecidinski centar (VMC).

Jednokratna terapija će se davati u terminu od 10 do 17 časova.

Dvokratna terapija davaće se u jutarnjem terminu - od 7 do 10 sati, i večernjem - od 17 do 20 časova.

Iz DZ su kazali da dnevno prate i analiziraju epidemiološke prilike, te da je u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja, Kliničkim centrom i Institutom za javno zdravlje, a zbog povećanja broja oboljelih, odlučeno da jedan broj pacijenata, pod strogo kontrolisanim uslovima kretanja, mora primati terapiju u Dnevnom Kovid centru.

"Procijenjeno je da se u skladu sa kliničkom slikom tokom liječenja na licu mjesta mora raditi i dio dijagnostičkih procedura i laboratorijskih analiza. Razlog je prije svega u pružanju najbolje zdravstvene zaštite onima koji imaju blažu epidemiološku sliku i njihovo potpuno izlječenje. Obeljele će tokom primanja terapije nadzirati ljekari, specijalisti iz različitih oblasti kada se procijeni da je i to nužno", saopštili su.

Ističu da je briga o zdravlju onih koji se opuste zbog blagih simptoma sada imperativ, jer nepoštovanje smjernica predviđenih za samoizolaciju kasnije može pruzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme i kod pacijenta i u njihovom porodičnom okruženju.

Dodaju da će ovom reorganizacijom resteretiti Jedinicu za patronažu koja, kako tvrde, dnevno obavi i po 700 kućnih posjeta.

"Taj ritam je nemoguće održati u ovim uslovima, a da ne trpi kvalitet zdravstvene usluge. To se nipošto ne smije dozvoliti. Za sve eventualne nejasnoće na raspolaganju pacijentima je naš Call centar, kao i ljekari i tehničari patronaže koji prate zdravstveno stanje pacijenata", zaključili su iz DZ Podgorica.

Bonus video: