Jelušić i Kočan nisu prijavili sve prihode i imovinu

ASK donijela više odluka, uključujući protiv poslanice URA i direktora uprave

12598 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Jelušić, Foto: BORIS PEJOVIC
Jelušić, Foto: BORIS PEJOVIC

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić prekršila Zakon o sprečavanju korupcije jer nije prijavila svu imovinu i prihode svoje porodice.

U odluci se navodi da je u posljednjem redovnom godišnjem imovinskom kartonu prijavila manje prihode za nepunih 450 eura, da nije prijavila 30 godina star automobil “jugo”, ali ni nepunih 635 eura koje je po osnovu ugovora o djelu sa nevladinim udruženje Digitalizuj.me dobila ćerka Jelena Jelušić.

Poslanica je kazala da nije bilo namjere da se prikriju prihodi, jer je dala uvid u sve račune.

Kada je u pitanju prihod ćerke, ona je kazala da nema pristup ćerkinom bankovnom računu, a ona nije dolazila u Crnu Goru godinu i po zbog koronavirusa.

Automobil je rashodovan već 15-ak godina, ali je kazala da ga nije odjavila u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U slučaju direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Bar Safeta Kočana, Agencija je utvrdila da nije prijavio svu imovinu - “Kočan agenciju” u vlasništvu supruge Elvire Kočan.

Takođe je utvrđeno da je prekršio Zakon jer je nakon stupanja na funkciju direktora po osnovu zaključenih ugovora sa organom vlasti u kome obavlja funkciju primao naknadu po osnovu rada na realizaciji dva projekta u iznosu većem od 1.000 eura. On je kazao da na taj način nije kršio antikorupcijske zakone.

Sve prihode i imovinu nije prijavio ni direktor Doma zdravlja Rožaje Jaho Pepić, između ostalog dva automobila, prihode svog sina i akcije svoje supruge Mirze i Elife Pepić. Pepić je kazao da će sve prijaviti što je propustio da uradi.

Za kršenje Zakona propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Bonus video: