Sahat kula još bez posjetilaca

Saopšteno da će turisti i građani moći da uđu u nju, vide satni mehanizam, ali i uživaju u pogledu na grad
565 pregleda 48 komentar(a)
Sahat kula, Sat kula, Foto: Luka Zeković
Sahat kula, Sat kula, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.11.2017. 17:59h

Gradske vlasti još nisu odlučile da li će građani moći da uđu i vide unutrašnjost Sahat kule, kao ni da li će za to trebati da plate, iako je rekonstrukcija završena.

Da li će ovaj objekat koji je jedan od najpoznatijih obilježja Podgorice, biti valorizovan i da li će turisti moći nešto više da saznaju o njoj, ne zna se. Iz Glavnog grada je saopšteno da konačna odluka po tom pitanu još uvijek nije donijeta.

"Kada nadležne gradske službe odluče kada će i na koji način u funkciju biti stavljen unutrašnji prostor Sahat kule blagovremeno ćemo o tome informisati javnost", kratko je navedeno iz uprave Glavnog grada.

Prilikom svečanog obilježavanja početka rekonstrukcije, saopšteno je da je cilj projekta da se u ovom dijelu Stare varoši stvore uslovi za prijatniji boravak i odmor, kao i da bude mjesto u gradu koje će privući turiste.

U medijima je ranije objavljeno da će nakon rekonstrukcije, unutrašnjost Sahat kule biti uređena, te da će svi koji to budu željeli moći da uđu u nju, vide satni mehanizam, ali i uživaju u pogledu na grad.

Rekonstrukcija Sahat kule, koju je finansirala Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), počela je u aprilu ove godine, a obuhvatala je i uređenje Trga Bećir-bega Osmanagića.

Trg je dobio nove zelene površine, mjesta za sjedenje i rasvjetu.

Rekonstrukcija trga i Sahat kule, objekta koji se nalazi na listi kulturnih dobara Uprave za zaštitu kulturnih dobara i koji je sagrađen u drugoj polovini 18. vijeka, koštala je 400.000 eura.

Bonus video: