Dok se svađaju oko bazena, radnici tri mjeseca bez plate

Previranja u opštinskoj firmi Sportsko rekreativni centar Budva ne jenjavaju,

18251 pregleda 90 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Dok traju nadogornjavanja da li aktuelni Odbor direktora i v.d direktora Martin Zenović imaju legitimitet, od Opštine Budva, gradonačelnika Marka Carevića i njegove administracije očekuje se da brzo odluči i prekine agoniju u kojoj se nalazi opštinsko preduzeće Sportsko rekreativni centar Budva, jer radnici već treći mjesec ne primaju plate.

To se navodi u zahtjevu Opštini za hitno postupanje, koji je u ime Odbora direktora potpisala Zagorka Jelušić, koja je imenovana na elektronskoj sjednici za predsjednicu Odbora direktora, na kojoj je smijenjen dotadašnji predsjednik Ljubo Dragišić, koji osporava legitimitet sjednice, kao i sam rad Odbora.

Nakon ostavke jednog člana Odbora, predstavnika radnika, Dragišić je pozivajući se na Zakon o privrednim društvima uputio dopis Opštini da rad Odbora prestaje. Međutim, tri člana odbora su sazvala elektronsku sjednicu i smijenili Dragišića, te imenovali Zenovića (kadra Demokrata) za v.d izvršnog direktora, koga je u junu smijenio odbor direktora, kojim je predsjedavao Dragišić.

Stanje u firmi praktično oslikava i stanje u budvanskoj vlasti i političke trzavice na relaciji Demokrate - DF.

U međuvremenu, Sekretarijat za društvene djelatnosti u čijoj ingerenciji je i SRC Budva, donio je rješenje o razrješenju Odbora direktora, a odluka je uvrštena i na dnevni red skupštinskog zasjedanja, koje u ponedjeljak nije ni održano zbog blokade parlamenta.

Nažalost, u svemu trpe radnici, a Jelušić u ime Odbora direktora traži od Opštine da se uključi i riješi cijelu situaciju.

”Na sjednici Odbora direktora Sportsko rekreativnog centra Budva koja je održana 8. septembra donijeta je odluka o razrješenju predsjednika odbora direktora Ljuba Dragišića, te odluka o imenovanju novog predsjednika Odbora direktora Zagorke Jelušić. Odluke su dostavljene osnivaču (Opština Budva) radi evidentiranja promjene u Centralnom registru privrednih subjekata, što je obaveza u skladu sa Zakonom o privrednim društvima. Kako je u odlukama i navedeno, razrješenje Ljuba Dragišića sa mjesta predsjednika Odbora ne podrazumijeva istovremeno njegovo razrješenje kao člana Odbora direktora, dok Zagorka Jelušić takođe ostaje kao član Odbora, u skladu sa zakonom, pa struktura Odbora direktora u smislu članstva, ostaje nepromijenjena. Međutim, kako ste ranije upoznati, tada je predsjednik Odbora direktora Dragišić donio odluku o razrješenju Martina Zenovića sa mjesta izvršnog direktora”, navela je Jelušić u urgentnom dopisu u koji su “Vijesti imale uvid.

Kako navodi “predmetna odluka nije valjana u smislu zakona, niti je ikakva promjena evidentirana u Centralnom registru privrednih subjekata, naprotiv u CRPS- u i dalje egzistira podatak da je Zenović v.d. izvršnog direktora, premda je naknadno imenovan za izvršnog direktora, a potom i nezakonito smijenjen”.

”Ovakvo pređašnje postupanje uzrokovalo je ozbiljne posljedice, pa se tako pečat društva nalazi u Sekretarijatu za društvene djelatnosti i društvo ne može da posluje, stopiran je rad, a zaposleni već treći mjesec ne primaju zarade. Stoga je nužno da Opština Budva u svojstvu osnivača, bez odlaganja pristupi rješavanju tih problema. Naročito da bez odlaganja omogući ovjeru platnih lista radi isplata zarada zaposlenima, pri čemu posebno treba imati u vidu da zaposleni mogu pokrenuti postupke za isplatu dugovanja, što SRC Budva može stvoriti dodatne probleme”, navela je Jelušić.

Resorni sekretarijat je još ranije uputio dopis inspekciji da uđe u firmu i izvrši kontrolu zakonitosti svih odluka koje je Odbor direktora donio, kako onih za vrijeme Dragišića, tako i nedavne elektronske sjednice. Ujedno je i naložena revizija poslovanja firme, jer je još ranije Dragišić kao osnovni razlog smjene Zenovića naveo nedomaćinsko vođenje firme, nenamjensko trošenje novca dugo koji je premašio 300 hiljada eura, ali i političko zapošljavanje.

Dragišić: Kako je moguće da se stvori ogroman dug

Predsjednik Odbora direktora SRC Ljubo Dragišić poručio je da je elektronska sjednica tri člana odbora na kojoj su ga smijenili nelegalna, te da su i pored upozorenja da vrše krivično djelo imenovali za v.d. direktora Martina Zenovića.

”Odlukom Skupštine opštine Budva u martu je imenovan Odbor direktora SRC Budva DOO. Na konstitutivnoj sjednici sam izabran za predsjednika Odbora. Iako sam čuo dosta o problemima u funkcionisanju bazena, odnosno SRC Budva nisam vjerovao dok nismo počeli sa radom. Da nešto neće ići kako treba video sam od početka jer je naš upis u CRPS trajao neuobičajeno dugo, a bez upisa nismo mogli da počnemo da radimo legalno. Po finansijskom iskazu minus za 2020. je preko 80.000 eura. Daljim uvidom došli smo do saznanja da je Opština Budva u potpunosti ispoštovala isplatu budžetom predviđena sredstva. Po prethodnom finansijskom planu (za 2020) izvršni direktor SRC Budva je predvidio i tražio 612.000 eura, Opština je toliko odobrila i isplatila. Ne bi to bilo čudno da gubitak, odnosno dugovi preduzeća nisu porasli i sada iznose preko 350.000 eura”, naveo je Dragišić u reagovanju.

Kako je dodao tražili su objašnjenje od direktora Zenovića kako je to moguće, ali, nije htio da da nikakvo pojašnjenje. Podsjetio je da nijesu imali pečat, ključeve od kancelarije, ali ni osnovne mogućnosti za rad - maske, higijenska sredstva, kasni se sa obračunom PDV-a, a zakonski rok je do 15. u mjesecu, nisu se primale plate…

Bonus video: