Joanikije: Naša je obaveza da se zalažemo za uvođenje vjeronauke

Mitropolit crnogorsko-primorski kazao je da nema razloga da ne vjeruje da će premijer Krivokapić potpisati usaglašenu verziju Temeljnog ugovora sa SPC u Beogradu

28873 pregleda 4333 reakcija 275 komentar(a)
Joanikije, Foto: Boris Pejović
Joanikije, Foto: Boris Pejović

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da je obaveza crkve da se zalaže za uvođenje vjeronauke u školama, ali da bi bilo dobro da prethodno imaju saglasan stav svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori po tom pitanju.

"Nema sumnje da pravo na vjeronauku spada u osnovna ljudska prava i prava djeteta na takvu vrstu obrazovanja. Kao što je izvan svake sumnje da se Crna Gora ubraja među svega nekoliko evropskih zemalja koje nemaju nikakav oblik vjeronauke u svojim školama. A riječ je o zemlji sa bogatim vjerskim nasljeđem čija je kultura i istorija prožeta vjerom. Mislimo poglavito na tri tradicionalne vjere u Crnoj Gori pravoslavnu, rimokatoličku i islamsku. Iz ovih premisa jasan je zaključak da je naša obaveza da se zalažemo u pravcu uvođenja vjeronauke. Bilo bi dobro da prethodno imamo saglasan stav svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori po tom pitanju", rekao je Joanikije u razgovoru za beogradsku "Politiku".

"Vijesti" su ranije ove sedmice objavile nacrt Temeljnog ugovora između države i Srpske pravoslavne crkve, a u članu 16 tog dokumenta navodi se da će pravoslavna vjerska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom između strana ugovornica.

Joanikije je kazao kako nema razloga da ne vjeruje u to da će premijer Zdravko Krivokapić potpisati usaglašenu verziju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Beogradu.

Bonus video: