IJZ: Svi mladi u Crnoj Gori koji su preminuli od korone su bili nevakcinisani

"Imunizacija ne štiti 100 odsto, statistika u našoj zemlji kao na globalnom nivou"

52838 pregleda 1423 reakcija 100 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Od početka avgusta do danas u Crnoj Gori je preminulo devet osoba od dvadesete do trideset devete godine i svi su bili nevakcinisani, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

“Upravo je među osobama između 30 i 39 godina procentualno i najviše oboljelih, a najmanje vakcinisanih osoba. Delta soj SARS.CoV-2 je pokazao karakteristiku da obolijevaju od teških formi bolesti sve mlađe osobe. Zato, naročito u ovom trenutku, podsjećamo na veoma visoku djelotvornost vakcina kada je u pitanju sprječavanje teže forme bolesti i fatalnih ishoda. Niko nikada nije rekao da vakcine 100 odsto štite - niti od zaraze niti od letalnih ishoda. Ipak, sva istraživanja u svijetu poklapaju se sa zvaničnim podacima u Crnoj Gori: 86,5 odsto od ukupnog broja preminulih od 4. maja, kada je počela masovna imunizacija u Crnoj Gori, do danas bili su nevakcinisane osobe dok više od 90 odsto hospitalizovanih i oboljelih osoba, takođe, nijesu bile vakcinisane. Ovi podaci se poklapaju sa podacima na globalnom nivou”, izjavio je direktor IJZCG, dr Igor Galić.

S obzirom na to da je sada dominantan delta soj SARS-CoV-2 još kontagiozniji, a teži oblici bolesti pa i smrti se javljaju u populaciji mladih ljudi, značaj vakcinacije protiv ove bolesti je još veći.

“Vakcinacija protiv COVID-19 infekcije neće samo zaštiti osobu od obolijevanja, već i članove njegove porodice (pogotovo starije osobe) obzirom da je uočeno brzo širenje epidemije u porodicama; a samim tim će imati i pozitivan društveni uticaj. Vakcinacijom protiv COVID-19 infekcije smanjićemo obim epidemije i samim tim smanjiti mogućnost mutiranja virusa jer virus živi samo u ljudskom organizmu. Na taj način spriječićemo tok razvoja pandemije, za koji je kako je već rečeno, primjećeno da zahvata sve mlađu populaciju; time ćemo spriječiti njegov fatalan uticaj na dječiju populaciju-na taj način zaštitićemo našu djecu. Na kraju krajeva, pozitivan stav prema vakcinaciji uopšte, a i prema vakcinaciji protiv COVID-19 infekcije, je odraz zdravstvene kulture pojedinca i društva. Poruka je jasna, vakcinišite se, i uvjek, kada ne možete da obezbijedite odstojanje, nosite masku”, zaključio je dr Galić.

Bonus video: