Zbog korone se traži tegla više meda

Iako ove godine vrijeme nije išlo na ruku pčelarima, ipak su svi bili zadovoljni prinosima

12456 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću je, u organizaciji Pčelarske organizacije iz toga grada, na platou ispred Robne kuće održana manifestacija „Dan meda“ koja je okupila nešto preko 20 izlagača iz Crne Gore. Iako ove godine vrijeme nije išlo na ruku pčelarima, ipak su svi bili zadovoljni prinosima, a i priznaju da se od pojave epidemije izazvane koronavirusom traži tegla meda više.

“Prošle godine se med toliko tražio da ljudi nijesu pitali koliko košta samo da nađu. Takva je bila potražnja. Imamo med iz Bogetića i iz Dubrovska, jer selimo pčele preko ljeta. Bila je velika suša pa smo se nadali mnogo manjim prinosima”, kazala je Milena Dorongić.

Milena Dorongić
Milena Dorongićfoto: Svetlana Mandić

I Marina Babović koja je izložila med iz Komova, ističe da su zbog suše zadovoljni prinosima, kao i da se ne žale na prodaju.

“Prošle godine nijesmo mogli nadospijevati, kolika je potražnja bila. Nijesu ni pitali za cijenu. Ne bih voljela zbog korone da se situacija ponovi, ali bojim se da će tako biti i ove godine”, kazala je Marina koja je imala čitavu paletu proizvoda od meda, ali i od drenjina.

Babović
Babovićfoto: Svetlana Mandić

“Nijesam ovogodišnjim prinosima prezadovoljan, ali nijesam ni nezadovoljan. Od kada je korona med je dobro tražen, mada ja imam dobru prodaju i prodajem obično na kućnom pragu. Iako obično gledam da mi stari med zatekne mladi, ovih godina se ipak nešto prije potroši”, kazao je Dragoljub Šapurić iz Crkvica.

Šapurić
Šapurić foto: Svetlana Mandić

Manifestaciju koja se tradicionalno održava u okviru “Septembarskih dana”, otvorili su i izlagače pozdravili predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nebojša Veličković, Predsjednik Udruženja pčelara Crne Gore Radule Miljanić i domaćin, predsjednik Pčelarske organizacije Nikšić Miodrag Radulović.

Bonus video: