Ibrahimović povodom 30 godina od proglašenja CG ekološkom državom: Snažno smo na kursu zaštite prirodnih resursa

"S toga, predlažemo da se na jačanju ekološke svijesti krene na način što će naša djeca u osnovnim školama učiti o ekologiji, o značaju životne sredine. Jedino tako ćemo doći do zajedničkog cilja, a to je da građanin Crne Gore bude svjestan značaja prirode i prirodnih resursa. Prirodu moramo čuvati, kao što ona čuva nas”, kazao je Ibrahimović.

8178 pregleda 11 komentar(a)
Ibrahimović, Foto: Boris Pejović
Ibrahimović, Foto: Boris Pejović

Kako prije 30 godina, tako i danas, snažno smo na kursu zaštite prirodnih resursa Crne Gore. Koliko je za Crnu Goru istorijski važan 21. maj 2006. godine, toliko je za budućnost naše države, za očuvanje naše prirode, klime i svih resursa važan i 20. septembar 1991. godine.

Ovo je povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom kazao predsjednik Bošnjačke strane (BS) Ervin Ibrahimović i dodao da oni u skladu sa svojim programom podržavaju koncept održivog razvoja Crne Gore, posebno se zalažući za zaštitu životne sredine, brže i efikasnije reforme u oblasti korištenja šuma, zaštite rijeka i jezera.

"Bošnjačka stranka u skladu sa svojim programom podržava koncept održivog razvoja Crne Gore, posebno se zalažući za zaštitu životne sredine. Zalažemo se za brže i efikasnije reforme u oblasti korištenja šuma, zaštite rijeka i jezera”, kazao je Ibrahimović.

On je danas prisustvovao posebnoj sjednici Skupštine Crne Gore, koja je povodom ovog datuma održana na Žabljaku.

“Država mora dati snažan pečat trajnom rješavanju problema divljih deponija. Na ovaj način, očuvat ćemo našu prirodu i našu turističku ponudu podići na još viši nivo. Bošnjačka stranka će ostati dosljedna podršci održivom razvoju Crne Gore kao i zaštiti životne sredine.To je jedini pravi put izgradnje ekološke i savremene Crne Gore”, istakao je Ibrahimović.

Dodao je i da je “pred nama, kao društvom, mnogo posla na putu, prije svega, razvoja ekološke svijesti”.

“Indeks ekoloških preformansi (EPI) pokazuje da je Crna Gora zauzela 74. mjesto na listi ekoloških zemalja svijeta. Ovaj sistem rangiranja razvili su univerziteti Jejl i Kolumbija u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom, kome je cilj da mjeri ekološku i ekosistemsku vitalnost svake države. Sveukupni rezultati pokazuju da treba da razvijamo bolje aktivnosti na svim poljima, kako bismo opravdali eptitet ekološke države. S toga, predlažemo da se na jačanju ekološke svijesti krene na način što će naša djeca u osnovnim školama učiti o ekologiji, o značaju životne sredine. Jedino tako ćemo doći do zajedničkog cilja, a to je da građanin Crne Gore bude svjestan značaja prirode i prirodnih resursa. Prirodu moramo čuvati, kao što ona čuva nas”, kazao je Ibrahimović.

On je takođe podsjetio i da su "Bošnjaci, kao narod, 1991. godine podržali odluku da Crna Gora bude prva ekološka država u svijetu"

Crna Gora danas obilježava 30 godine od proglašenja ekološkom državom. Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sjednici republičkog parlamenta koja je održana na otvorenom na Žabljaku 20. septembra 1991.

U deklaraciji je definisano strateško opredjeljenje države da usvaja i primenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.

Bonus video: