Igralište nasred trga po kolašinskom receptu

Dio mještana negoduje zbog namjere nadležnih da postave “privremeni objekat” u blizini spomenika Veljku Vlahoviću, najavljuju i krivičnu prijavu zbog devastacije prostora

10200 pregleda 139 reakcija 29 komentar(a)
Trg Vukmana Kruščića, Foto: Dragana Šćepanović
Trg Vukmana Kruščića, Foto: Dragana Šćepanović

Početak postavljanja dječjeg igrališta u blizini spomenika Veljku Vlahoviću na Trgu Vukamana Kruščića izazvalo je burne rekacije grupe Kolašinaca, intervenciju Komunalne policije, ali i najavu krivične prijave zbog “devastiranja” prostora.

Nadležne sekretarijate to, ipak, nije omelo da nastave započete radove. Zaposleni u podgoričkoj firmi “Indel inženjering”, koja izvodi radove, tri puta su tokom dva dana počinjali da pripremaju podlogu za dječje igralište. Uklonjene granitne kockice s dijela trga dva puta su vraćali u prvobitno stanje, prema naređenju Komunalne policije. U petak, oko podne, radove su nastavili, uz odobrenje Sekretarijata za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj - za prekopavanje javne površine.

Nastavljeno je i negodovanje dijela Kolašinaca, koji smatraju da dječjem igralištu nije mjesto na jednom od dva gradska trga. Naročito je problematično, kako je za “Vijesti” kazao publicista i bivši direktor Centra za kultutu Branislav Jeknić, “što se skida veliki dio kaldrme i izlijeva betnoska ploča, površine oko 110 metara kvadratnih”.

”Naravno da niko nije protiv postavljanja dječjeg igrališta, ali je lokacija nesretno izabrana. Da li je na gornjem trgu mjesto dječjem igralištu, u gabaritu i obliku koji odudara od ambijentalnih vrijednosti i graditeljskih vrijednosti ovog lokaliteta. Ostaje i pitanje što je preša da se privremeno dječje igralište postavi u oktobru, a samo što nas snijeg nije zatrpao. Igralište je, kažu, privremeni objekat. Koji se postavlja na armirano betonskoj ploči u dimenzijama 10 x 11 metara, sa materijalima i bojama koji ne priliče ovom prostoru”, rekao je on.

Da igralište narušava ambijentalne vrijednosti i urbanističku cjelinu gornjeg trga, zaklanja spomenik narodnog heroja i visokog funkcionera bivše SFRJ, ali i narušava sklad trga, mišljenja je i Slavko Vlahović. On kaže da nije jasno kako se betonska ploča može smatrati dijelom privremenog objekta i kako će je i kad ukloniti.

”Nevjerovatno je da je nekom palo na pamet da ovdje postavi dječje igralište. Gomila plastike i šareniša pored spomenika Veljku Vlahoviću? Nigdje na svijetu nema primjera da se igrališta postavljaju nasred gradskih tgova. Ovo je prostor koji je ljetos služio za kulturne i zabavne manifestacije, očuvanog sklada i aritektonske vrijednosti. Kad i kako misle da vrate kaldrmu, kako će ukloniti betonsku ploču”, pita on.

Vlahović tvrdi i da je planom regulacije saobraćaja, koji je u izradi, predviđeno da se taj dio trga koristi za parking.

Jeknić i Vlahović nijesu bili jedni koji su u petak usmeno izrazili neslaganje i čuđenje, što se prekopava Trg Vukmana Kruščića, narodnog heroja stradalog u borbi sa četnicima 1942.

Komunalna policija navodno nije više bila u mogućnosti da reaguje prema njihovim prijavama, jer su iscrpili svoje nadležnosti nakon što su radnici pokazali odobrenje nedležnog Sekretarijata.

Neki od građana su “Vijestima” nezvanično kazali da za igralište nedostaje i mišljenje glavnog gradskog arhitekte, koje je, tvrde, obavezno za tu vrstu objekata, ukoliko su veći od 30 metara kvadratnih. Takođe, objašnjavaju da je za privremene objekte te površine potreban i revidirani projekat. Nekolicina Kolašinaca najavili su da će u ponedjeljak podnijeti krivične prijave zbog “devastiranja javne površine”.

Sekretarka Ljiljana Rakočević “Vijestima” je kazala da za taj objekat “postoji sva potrebna dokumentacija, uključujući i urbanističko-tehničeke uslove (UTU)”.

”Programom privremnih objekata planirano je na toj lokaciji dječje igralište. Sva procedura je sprovedena, u skladu sa zakonom. Postavljanje dječjeg igrališta je javni ineteres. Da bi bezbjednost djece bila osigurana, potrebno je da se uradi ploča na kojoj će se fiksirati oprema. Taj mobilijar je nešto potpuno novo. Ploča može i predviđeno je da se ukloni kada prestane potreba za dječjim igralištem”, objasnila je ona.

Program privremnih objekata donesen je prije dvije godine, a prema tom dokumentu gornji trg je predviđen za dječje igralište. Kolašinci nijesu iskoristili priliku da tokom javne rasprave daju primjedbe na taj predlog, ali i da u petak eventualno organizuju protest i spriječe uklanjanje granitnih kocki.

Prema UTU, dječje igralište će zauzimati površinu od makismalno 400 metara kvadratnih. Kako piše, objekat je montažno- demontažni.

Novac iz budžeta, 10.000 eura, za igralište obezbijeđen je zahvaljujući amandmanu odbornika Demokrata. Međutim, u njihovom amandmanu se ne pominje lokacija.

”Jedan od nedostataka u našem gradu je odsustvo adekvatne lokacije koja bi bila opremljena pratećim sadržajima za igralište za djecu. U saradnji sa Sekretarijatom za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj naći adekvatan prostor i opremiti pripadajućim mobilijarom za djecu: klackalice, tobogan,ljuljaške i vrteška ali parkovskim mobilijarom klupama i korpama za otpatke. Kompletan prostor treba oplemeniti ukrasnim drvećem, žbunjem i drugim biljnim vrstama ili ograditi adekvatnom ogradom čime bi se dodatno povećala bezbjednost boravka djece na igralištu”, piše u obrazloženju amandmana.

Oskudno opremljeno i s dotrajalim mobilijarom, dječje igralište već postoji na prostoru između spomen-doma i hotela Bjanka. Kako su “Vijestima” rekli nezvanično u Opštini, osim gornjeg trga, ne postoji nijedna druga lokacija u opštinskom vlasništvu na kojoj bi se, u skladu sa zakonom, moglo postaviti igralište. Ni parcela na kojoj je već igralište, kako su objasnili, ne ispunjava zakonske uslov za privremeni objekat te vrste.

Uređenje počelo još u 19. vijeku

Prvi raspored kuća i određivanje građevinske linije oko tadašnje glavne pjace, a današnjeg Trga Vukmana Kruščića, urađen je 1886. To su, podsjeća Jeknić, uradili varoški kapetan Mirko Bojić i izaslanik sa Cetinja Boško Martinović, uz pomoć Karla Maraguna, koji je u to vrijeme bio angažovan na izgradnji Barutane.

”Prva intevencija na samom prostoru trga izvrešena je 1893. godine kada je inžinjer sa Cetinja Savo Ivov Andrić - Njeguš izvršio nivelaciju trga i odredio mjesta za gradnju novih kuća u ulicima oko trga, Moračkoj, Rovačkoj i Bjelopoljskoj. Savo je 21. septembra 1893. javio da je završio posao u Kolašinu: ‘Izmjerio sam pjacu u Kolašinu, tako i ulice na koje su ovdašnji glavari, a tako i svi stanovnici ostali zadovoljni bez ičijeg oštećenja’”, navodi Jeknić detalje iz lokalne istorije.

Glavna pjaca u doba crnogorske državnosti, Njegošev trg između dva rata i Trg Vukmana Kruščića bio je centar svih dešavanja i okupljanja građana Kolašina sve do 1951. godine kada je podignut spomenik na Trgu boraca.

Pomalo zapostavljen gornji trg je ponovo zasijao u punom sjaju kada je podignut spomenik Veljku Vlahoviću, rad vajara Ota Loga, 23. septembra 1989. godine.

”Spomenik je otkriven na 75-godišnjicu rođenja Veljka Vlahovića. Prvobitno je postavljen na prostranoj platformi koja je zamišljena kao pozornica, na kojoj bi se održavale kulturne manifesticaje. U vrijeme ‘kockanja’ gornjeg trga, ta platforma je uklonjena, sa njom i klupa, kao i prvobitna ideja o trgu kao mjestu okupljanja i održavanja kulturnih manifestacija. Ostalo je nepoznato ko je i zašto devastirao prostor oko spomenika”, kaže Jeknić.

Bonus video: