Iskopali 96 odsto od plana, asfaltirali dva

Rekonstrukcija puta Podgorica - Danilovgrad, vrijedna 24 miliona eura, započela je u julu prošle godine, a trebalo bi da bude završena u isto vrijeme 2022.

27405 pregleda 224 reakcija 11 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Rekonstrukcija puta Podgorica - Danilovgrad, od komanskog mosta do kružne raskrsnice na ulasku u grad u Bjelopavlićkoj ravnici, u moderan bulevar sa četiri trake, sudeći prema stanju na terenu, odvija se punom parom.

Nekoliko desetina teških mašina - bagera, kamiona, rovokopača, dizalica, veliki broj radnika “Bemaksa”, juče su duž trase duge 15 kilometara radili na tamponiranju, uklanjanju stijena, potpornim zidovima, ivičnjacima, postavljanju cijevi za kanalizaciju, zaštitnim mrežama...

Radnici su nasipali dionicu za tamponiranje od mosta na Sitnici prema Marezi sa lijeve strane, dok je desnom trakom, sa koje je takođe uklonjen asfalt, dozvoljen saobraćaj.

Na toj dionici vidi se da su uklonjene ogromne količine stijena iznad puta, napravljene su kaskade visine i od više od dvadeset metara, preko kojih je uglavnom već postavljena zaštitna mreža.

Nekoliko bagera i drugih teških mašina i juče je radilo na uklanjanju stijena u blizini pumpe “Petrol”, koja je zatvorena, dok su radnici naizmjenično propuštali vozila iz pravca Danilovgrada i Podgorice.

Most na Sitnici je proširen, a makadamskom dionicom stiže se sve do skretanja za Marezu, odatle se pored kafane “Sutjeska” automobili kreću novom dionicom proširene asfaltirane trase. Tu se trenutno radi na instalacijama.

Rekonstrukcija puta je započeta u julu prošle godine, završetak je predviđen za isti mjesec 2022. godine, investicija je vrijedna 24 miliona eura, a investitor je Uprava za saobraćaj.

Na sajtu kompanije “Bemaks” se navodi da je do sada urađeno 96 odsto iskopa, od predviđenih 869.882 kubika, kao i 87 procenata predviđenih nasipa od 401.013 metara kubnih.

Od betonskih i armiranobetonskih radova urađeno je pola, od predviđenih 27.797 kubika, dok je do sada ugrađeno dva odsto od 107.555 tona asfalta.

Kako je ranije saopšteno, predviđeno je da saobraćajnicu čine četiri trake širine po 3,25 metra, odnosno po dvije za svaki smjer, razdjelno ostrvo širine 4,5 metara, bankine, berme, obostrani trotoar širine dva metra je projektovan na ulazu u Podgoricu (500 metara) i na ulazu u Danilovgrad (800 metara).

Predviđena je rekonstrukcija postojećih mostova Mareza, Komanski, Matica i Sušica, izgradnja novih mostova paralelno sa postojećim, propusta na trasi, atmosferske kanalizacije.

Na trasi treba da budu izgrađena autobuska stajališta i kružni tokova kod JU Komanski most, skretanja za Ćafu i Baloče, Bandiće, Novo Selo, Jastreb i Strahiniće i za Ćurilac.

Kako se uvjerila ekipa “Vijesti” na terenu, kružne raskrsnice su započete, pojedine su skoro završene, a na skretanju za Bandiće, Spuž, sudeći prema stanju na terenu, uskoro će početi.

Bonus video: