Završili u policiji zbog performansa

Privođenje ekologa na 30. rođendan ekološke države

Navodno im je neko od starješina naredio da nas pozovu zbog remećenja javnog reda i mira, iako mi nijesmo remetili javni red i mir. Istovremeno, taj koji je to naredio nije evidentirao da je remećenje javnog reda i mira to što su poslanici do jezera došli automobilima, jer nisu mogli pješice preći 300 metara i što su na platou pored jezera razapeli šator kao vaktile Smail-aga

19720 pregleda 68 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Youtube/screenshot
Foto: Youtube/screenshot

Zbog performansa na platou kod Crnog jezera na Žabljaku, nekoliko minuta prije početka posebne sjednice Skupštine Crne Gore posvećene jubileju - 30 godina proglašenja Crne Gore ekološkom državom, policija je juče saslušavala ekološke aktiviste iz NVO “Breznica” Milorada Mitrovića i Huesina Pajevića.

Policija je od njih tražila da dođu u prostorije Odjeljenja bezbjednosti Žabljak, nakon što su, obučeni u bijele kombinezone i s gas-maskama, tri puta ručnom vazdušnom sirenom izrazili nezadovoljstvo stanjem ekologije i raširili transparent na kojem je pisalo “30 godina kasnije, a tek smo na početku”.

Mitrović i Pajević su pred inspektorima rekli da su na Žabljak došli s aktivistima pokreta za Ekološku Crnu Goru, ali da su ostali bili samo posmatrači.

Iz Uprave policije “Vijestima” je nezvanično rečeno da su službenici OB Žabljak u 14.30 sati pozvali Mitrovića i Pajevića koji su u 13.55 sati na šetalištu prema Crnom jezeru “ispuštali zvučne signale”.

Objašnjeno je da su, nakon što su saslušani u svojstvu građana, o tom događaju obavijestili dežurnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima.

”Tužilac je tražio da mu se na ocjenu i mišljenje dostave spisi predmeta, nakon čega će se izjasniti o kvalifikaciji.”

Mitrović je “Vijestima” rekao da je nakon saslušanja podnio krivičnu prijavu protiv NN lica zbog krivičnog djela lažno prijavljivanje.

”Navodno im je neko od starješina naredio da nas pozovu zbog remećenja javnog reda i mira, iako mi nijesmo remetili javni red i mir. Istovremeno, taj koji je to naredio nije evidentirao da je remećenje javnog reda i mira to što su poslanici do jezera došli automobilima jer nisu mogli pješice preći 300 metara i što su na platou pored jezera razapeli šator kao vaktile Smail-aga”, kazao je Mitrović.

Pred inspektorima on je rekao da su protestovali jer je za 30 godina “vrlo malo ili nimalo urađeno povodom ostvarenja zajedničkog cilja Ekološke države Crne Gore”.

”Dogovorio sam s policijom i obezbjeđenjem da mi izrazimo nezadovoljstvo prije početka sjednice, što smo i učinili. Napominjem da nijednog momenta nijesmo ulazili ili povrijedili štićeni prostor ili na bilo koji drugi način ugrozili ili povrijedili bilo čija osjećanja. U dogovoru s policijom napravili smo ustupke, prema njihovim zahtjevima, i to u vezi s mjestom i vremenom izvođenja našeg performansa, odnosno aktiviranja sirene, što smo mi i ispoštovali na način što smo par minuta prije početka sjednice pustili sirenu da ne bi ometali početak i rad Skupštine”, kazao je Mitrović.

Objasnio im je i da su poslanici pozitivno reagovali na njihov performans, a da su im neki prišli i rukovali se s njima.

”Na kraju bi napomenuli da svojim postupcima nijesmo nanijeli bilo kome, bilo kakvu štetu, a pogotovo počinili neki prekršaj ili krivično djelo. Jedini cilj bio je izražavanje našeg stava, što nam Ustav i zakoni garantuju”, saopštili su Mitrović i Pajević.

Pored Crnog jezera juče je održana posebna sjednica kojom je obilježeno 30 godina od usvajanja Deklaracije kojom je Crna Gora proglašena prvom ekološkom državom na svijetu.

Sagovornici “Vijesti” ocijenili su prije dva dana da se nakon tri decenije može konstatovati da je ekološkoj državi oduzeto mnogo toga i da dešavanja od 1991. do danas najbolje opisuje upravo dio iz Deklaracije - zloupotrebu čovjeka oduvijek je pratila zloupotreba prirode.

Oni su bili saglasni i u jednom - Deklaracija je samo mrtvo slovo na papiru, a da li će se situacija promijeniti nabolje zavisi samo od nas...

Retoričke zakletve i nove vlasti

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić rekao je juče da su značajna prirodna bogatstva obavezala Crnu Goru da pruži doprinos svjetskoj borbi za očuvanje životne sredine, te da je od naročite važnosti da u narednom periodu damo sve od sebe kako bi brojne prirodne lokalitete uvrstili u područja svjetske baštine i time osigurali dodatnu afirmaciju crnogorskih ljepota. Premijer Zdravko Krivokapić, u obraćanju pismom, istakao je da će Vlada bezrezervno biti posvećena radu na Poglavlju 27, kao jednom od ključnih izazova u pogledu implementacije pravnih tekovina Evropske unije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena”.

U pismu premijera se, između ostalog, navodi da Vlada “neće dozvoliti zataškavanje takozvanih crnih ekoloških rupa, ali ni otvaranje novih”.

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dragan Krapović, istakao je da je osnovni cilj Posebne sjednice “da se ponovo sagledaju poruke Deklaracije i da sa tridesetogodišnje, istorijske distance, odgovorimo u kojoj smo mjeri na dobrom ili na pogrešnom putu u kontekstu očuvanja i razumijevanja same suštine ekologije”.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Rikardo Serije, kazao je da je zadivljen bogatstvom i raznolikošću prirode Crne Gore, koja je, kako je dodao, zemlja izuzetnih prirodnih ljepota, ogromnih prirodnih resursa i potencijala za razvoj.

KOR: Je li vas sramota?

Iz NVO Koalicija za održivi razvoj (KOR) pozvali su Vladu i Skupštinu da se zajedničkim saopštenjem izvine Mitroviću i Pajeviću, zbog “skandaloznog ponašanja” policije.

”S druge strane, pozivamo nadležne državne organe da se pozabave kontinuiranom devastacijom životne sredine i privedu odgovorne pravdi. Nakon dugoočekivane smjene prethodnog režima, nastavlja se nedomaćinski odnos i kršenje Ustavom zagarantovanih prava na zdravu životnu sredinu. Ovih dana svjedočimo da je svaki pedalj naše prirode i društva napadnut od istih aktera koji su vjerovatno promijenili dres ili su napravili neku vrstu neformalnog dogovora s predstavnicima organa državne uprave. Nelegalna sječa šumskog bogatstva ili eksploatacija i separacija pijeska, stavljanje rijeka u cijevi i bušenje našeg podmorja u suprotnosti su sa savremenim strateškim određenjem predviđenim Pariskim sporazumom.”

Oni su poručili da se ne smije zaboraviti da je Ratko Mitrović i dalje ministar ekologije:

”Pa vas ovog puta pitamo još jednom - je li vas sramota?”

Preporučujemo za Vas