Turista upola manje, za kraj sezone čišćenje Tare

”Svjesni smo da je korona virus do temelja uzdrmao turističku privredu u cijelom svijetu, pa tako i kod nas"

6768 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Park prirode
Foto: Park prirode

Iako brojke pokazuju da je do 10. septembra, opštinu Plužine posjetilo više od 50 odsto turista manje u odnosu na isti period 2019. godine, u Parku prirode (PP) “Piva” su relativno zadovoljni sezonom jer su se zbog pandemije plašili da ta brojka ne bude na nivou prošlogodišnje.

Do sada je Pivu posjetilo oko 13.300 gostiju, dok ih je prošle godine bilo nešto preko pet hiljada, a godinu ranije skoro 28.400. Kada je riječ o noćenjima, ove godine na teritoriji plužinske opštine registrovano je oko 2.700.

”Svjesni smo da je korona virus do temelja uzdrmao turističku privredu u cijelom svijetu, pa tako i kod nas. Ipak, primjetno je ove godine da su se turisti jednostavno uželjeli putovanja, i uz poštovanje epidemioloških mjera, posjećivali su naš kraj. Na raftingu je bilo 11.200 gostiju, prošle godine 3.300, a 2019. oko 25.000. Na Trnovačkom jezeru je boravilo oko 2.100 posjetilaca, prošle godine oko 1.750, a godinu ranije oko 3.400”, kazao je Petar Ćalasan iz PP “Piva”.

Kako je naveo, manji broj gostiju uslovio je nepostojanje direktnih avio letova iz Rusije, a do ove godine upravo su ruski turisti bili najbrojniji, posebno kada je u pitanju rafting na Tari.

Ćalasan podsjeća da su tokom ljeta organizovali niz aktivnosti, što samostalno, što u saradnji s Opštinom Plužine, a sve u cilju promovisanja Pive i dolaska većeg broja turista. S Opštinom su realizovali niz događaja koji su bili u vezi s obilježavanjem Dana opštine.

”Izdvojio bih koncert Željka Samardžića na gradskom amfiteatru, planinarski uspon na Prutaš, turnire u futsalu i basketu, dobrovoljna davanja krvi. U okviru projekta prekogranične saradnje T.A.R.A. održana je muzička manifestacija ‘Pivska priča’, u sklopu koje su se publici u Plužinama predstavili grupe Rudolf i Galija, kao i Miroslav Ilić. Tih dana je u Plužinama zabilježena nezapamćena gužva kako u samom gradu, tako i kod pružalaca usluga smještaja gdje se tražio krevet više”, kazao je Ćalasan.

U toku je realizacija projekta “Podizanje svijesti o vrijednostima i značaju zdravlja i zaštićenih područja”, koji realizuju zajedno s Posebnim prirodnim rezervatom “Tivatska solila” i Obrazovnim centrom iz Plužina, a koji finansira NVO “Parkovi Dinarida”. U okviru tog projekta, na području Nedajnog i Milogore, urađena je sportsko-pješačka staza zdravlja, kao i prateća infrastruktura - vidikovci, informativno-edukativne table, klupe, table s vježbama, info table na Brajevom pismu, klackalice, ljuljaške...

Pred kraj rafting sezone, prema riječima Ćalasana, planiraju tradicionalnu akciju čišćenja najatraktivnijeg dijela rijeke Tare za rafting, od Brštanovice do Šćepan Polja, a kada to epidemiološke mjere dozvole, organizovaće i drugo izdanje Festivala folklora “Slađan Slađo Tijanić”, uspostavljenog kao uspomenu na tragično nastradalog sugrađanina.

Bonus video: