Bar: Za trećinu srednjoškolaca kocka je vid zabave

U EUŠ kažu da će nastaviti akciju upoznavanja učenika o štetnosti kockanja organizacijom tribine za sve barske srednjoškolce, u čijoj će realizaciji učestvovati predstavnici ADP “ZID“ iz Podgorice i Savjetovališta "Enera” iz Beograda
121 pregleda 2 komentar(a)
kvote, klađenje, Foto: Shutterstock.com
kvote, klađenje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.11.2017. 16:02h

Trećina anketiranih đaka barske Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole (EUŠ) smatra da je kockanje zabava, iako skoro znaju da je riječ o bolesti zavisnosti. To je pokazala anketa sprovedena u sklopu upoznavanju nastavnog osoblja i učenika o značaju prevencije zavisnosti od kockanja, kojom je obuhvaćeno 200 đaka.

Profesor Neđeljko Đurović rekao je "Vijestima” da rezultati istraživanja pokazuju da 89 odsto ispitanika zna da je kockanje vrsta zavisnosti, ali i da je 29 procenata potvrdilo da često upražnjava igre na sreću. Svaki treći odgovorio je da je kockanje zabavno.

Đurović je dodao da su rezultati pokazali da je kod učenika dvostruko veća sklonost ka kockanju nego kod učenica.

"U ovoj anketi, 33 odsto srednjoškolaca navelo je da je kockanje sastavni dio slobodnog vremena mladih i da se ono upražnjava u društvu. Za kockanje 18 odsto njih koristi novac koji dobiju od roditelja, a 10 procenata anketiranih je navelo da su imali neprijatnost zbog kockanja. Posebnu pažnju privlači podatak da 65 odsto učenika poznaje osobu koja je imala ozbiljnih problema zbog kockanja”.

U EUŠ kažu da će nastaviti akciju upoznavanja učenika o štetnosti kockanja organizacijom tribine za sve barske srednjoškolce, u čijoj će realizaciji učestvovati predstavnici ADP “ZID“ iz Podgorice i Savjetovališta "Enera” iz Beograda.

"U Crnoj Gori, i pored očiglednog postojanja ove socijalne devijacije, izostaje primjerena aktivnost i prenebregava se činjenica da u najvećem broju slučajeva ova zavisnost počinje u periodu adolescencije i da je prate drugi oblici zavisnosti”, kazao je Đurović.

Bonus video: