Osnovni cilj zakona: Javna uprava da bude servis građana i privrede

„U metodološkom smislu, ovim izmjenama koncipira se sistem instrumenata koji se stavljaju na raspolaganje građanima, privrednim društvima, drugim pravnim licima i preduzetnicima u cilju pojednostavljivanja komunikacije sa državnim organima i u neophodnoj mjeri usklađen je sa politikama, rezolucijama i sporazumima Evropske unije“, istakla je Janković
0 komentar(a)
Ministarstvo javne uprave, Foto: Ministarstvo javne uprave
Ministarstvo javne uprave, Foto: Ministarstvo javne uprave
Ažurirano: 10.11.2017. 14:59h

Osnovni cilj donošenja Zakona o elektronskoj upravi i pravno regulisanje te oblasti je unaprjeđenje ambijenta u kojem će javna uprava biti servis građana i privrede, poručeno je sa okruglog stola koji je danas održan u Podgorici.

Okrugli sto je organizovalo Ministarstvo javne uprave povodom javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o elektronskoj upravi.

Generalna direktorica Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost, Milica Janković, kazala je da novim zakonskim rješenjima nastojeo da prateo trendove u svijetu i da tu oblast urede još bolje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ona je istakla da je osnovni cilj za donošenje zakona i pravno regulisanje elektronske uprave "transformacija javne uprave u servisno orjentisanu upravu, unaprjeđenje ambijenta u kojem će ona biti servis građana i privrede, mogućnost da građani i privredni subjekti komuniciraju sa javnom upravom u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg mjesta".

„U metodološkom smislu, ovim izmjenama koncipira se sistem instrumenata koji se stavljaju na raspolaganje građanima, privrednim društvima, drugim pravnim licima i preduzetnicima u cilju pojednostavljivanja komunikacije sa državnim organima i u neophodnoj mjeri usklađen je sa politikama, rezolucijama i sporazumima Evropske unije“, istakla je Janković.

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila je diskusija na osnovu koje će se, kako su kazali iz Ministarstva, unaprijediti taj značajni strateški dokument u cilju izrade Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskoj upravi.

Nacrt zakona dostupan je u elektronskoj formi na internet stranici Ministarstva, kao i na portalu e-Uprave.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskoj upravi traje do 15. novembra.

Bonus video: