premijer se sastao sa delegacijom psf

Krivokapić: Namjera je da se uspostavi bilingvalno, crnogorsko-francusko odjeljenje u jednoj od srednjih škola

"Kada govorim o PSF-u i potencijalnom članstvu Crne Gore u ovoj organizaciji, naročito imam u vidu francusko predsjedavanje Savjetom EU naredne godine i podršku Francuske Crnoj Gori u pristupnim pregovorima", istakao je Krivokapić

10153 pregleda 8 komentar(a)
Krabal i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Krabal i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je danas da postoji namjera da se uspostavi bilingvalno, crnogorsko-francusko odjeljenje u jednoj od srednjih škola u Crnoj Gori, što bi kako je kazao bio veliki korak u namjeri da se razvija što tješnja saradnja između naše Crne Gore i Francuske na polju frankofonije.

Iz Vlade je saopšteno da se Krivokapić danas sastao u Vili Gorica sa delegacijom Parlamentarne skupštine Frankofonije (PSF), koju je predvodio Žak Krabal, generalni sekretar Frankofonije, poslanik vladajuće partije Republika u pokretu (LREM) u Nacionalnoj skupštini Francuske.

"Premijer Krivokapić iskazao je dobrodošlicu predstavniku uticajne međunarodne političke organizacije koju čini trećina zemalja članica UN-a. Premijer je pozdravio zainteresovanost generalnog skretara Krabala da u sastav Parlamentarne skupštine Frankofonije uđu parlamenti svih država Zapadnog Balkana, pa i crnogorski, što bi bilo značajno, naročito zbog težnje zemalja regiona ka integraciji u EU", ističe se u saopštenju Vlade.

"Kada govorim o PSF-u i potencijalnom članstvu Crne Gore u ovoj organizaciji, naročito imam u vidu francusko predsjedavanje Savjetom EU naredne godine i podršku Francuske Crnoj Gori u pristupnim pregovorima", istakao je Krivokapić.

Iz Vlade su kazali da je Krivokapić "istakao politički značaj PSF-a i Međunarodne organizacije Frankofonije u globalnim okvirima, te da je želja Crne Gore da, po zasluzi, od posmatrača postane zemlja članica ove organizacije".

"Govoreći o tradicionalno dobrim kulturnim i prosvjetnim vezama između dvije države, premijer Krivokapić je Krabala upoznao sa dobrim namjerama koje je usaglasio sa ambasadorom Francuske u Crnoj Gori, Kristijanom Timonijeom, a tiču se otvaranja dvojezičnog odjeljenja u Gimnaziji", piše u saopštenju.

“Ideja je zajednička, i nastojaćemo da je u što skorijem periodu realizujemo. Namjera nam je da se uspostavi bilingvalno, crnogorsko-francusko odjeljenje u jednoj od srednjih škola u Crnoj Gori, što bi bio veliki korak u namjeri da se razvija što tješnja saradnja između naše dvije zemlje na polju frankofonije”, rekao je Krivokapić.

On je poručio da se raduje susretu, razgovoru i kontaktu koji se razvija na osnovama saradnje u oblasti nauke, kulture i jezika, te da je misija Vlade okrenuta kulturi dijaloga, kulturi življenja, poštovanju različitosti i toleranciji.

Krabal je rekao da se tokom boravka u Crnoj Gori uvjerio u duboke i snažne veze između Crne Gore i Francuske i da je iskrena želja Francuske da Crna Gora postane punopravna članica Prlamentarne skupštine Frankofonije.

Iz Vlade su saopštili i da je Krabal iskazao zadovoljstvo i čast što je u prilici da bude dio misije koja ima za cilj da produbi saradnju između dvije stare, prijateljske države.

"Ubijeđen sam da bi pristupanje Crne Gore Parlamentarnoj skupštini Frankofonije imalo posebnu težinu, jer bi predstavljalo još jedan međunarodni instrument od velikog značaja za Crnu Goru", kazao je Krabal.

On je poručio da bi u okviru saradnje nacionalnih parlamenata, Crna Gora i Francuska mogle zajednički da rade na budućem prosperitetu, na raznolikosti, na većem učešću žena u sveukupnom društveno političkom životu, jačanju položaja mladih i ranjivih društvenih grupa.

Preporučujemo za Vas