Nikšić: Prije i posle svega – mir

„Cilj ove aktivnosti je jačanje ideala mira, kako u Nikšiću, tako i u cijeloj Crnoj Gori. Zadatak svih članova zajednice je obezbjeđivanje optimalnih uslova za razvoj tolerantnog i demokratskog društva“

5162 pregleda 107 reakcija 0 komentar(a)
Nikšić- performan pod nazivom "Označimo mir", Foto: Svetlana Mandić
Nikšić- performan pod nazivom "Označimo mir", Foto: Svetlana Mandić

O miru nikada nije mnogo pričati, posebno u ovim turbulentnim vremenima kada je nemir postao sastavni dio naših života. Upravo zbog toga, kao i zbog činjenice da se sve više okrećemo podjelama i da smo spremniji da tražimo razlike koje nas razdvajaju, nego sličnosti koje nas objedinjuju, Volonterski klub „Alfa centra“ iz Nikšića, u saradnji sa folklornim ansamblom „Zahumlje“, na gradskom Trgu organizovao je performans pod nazivom “Označimo mir“, povodom obilježavanje Međunarodnog dana mira.

„Cilj ove aktivnosti je jačanje ideala mira, kako u Nikšiću, tako i u cijeloj Crnoj Gori. Zadatak svih članova zajednice je obezbjeđivanje optimalnih uslova za razvoj tolerantnog i demokratskog društva“, kazala je Marina Došen, koordinatorka omladinskih aktivnosti u „Alfa centru“.

Podsjetila je da je ta NVO organizovala kampanju „Ekstremizam nije kul“ kako bi mladima skrenula pažnju na opasnosti od ekstramizma i radikalizma.

„Mislim da je tema jako važna i treba da se uključe svi akteri, institucije, ustanove, pojedinci, organizacije, jer je to problem svih nas. Mnogo je bitna prevencija, a ona se postiže saradnjom, zajedničkim odgovorom i adekvatnim planom akcije. Mi smo izradili i prvi lokalni plan za prevenciju radikalizacije, nasilnog ekstremizma za opštinu Nikšić i u narednom periodu ćemo se truditi da ojačamo i na ličnom i na profesionalnom planu mlade Nikšića i Crne Gore. Upravo oni treba da pošalju poruku da je bitno da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih“, poručila je Došen i dodala da mladima društvo mora pružiti mogućnosti i uslove za zdravi život i gajenje evropskih vrijednosti.

Međunarodni dan mira se obilježava u skladu sa Rezolucijom 36/67 koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija i koji se obilježava u 180 zemalja svijeta. UN su usvojile predlog da se na isti dan obilježava i Svjetski dan prekida vatre i Dan bez nasilja, a univerzalna poruka Međunarodnog dana mira glasi: "Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja". Zvuk zvona i minut ćutanja tačno u podne postali su tradicija u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku. Zvono mira, je UN 1954. godine poklonilo udruženje dejce iz Japana, a izliveno je od novčića sa natpisom: "Dug život apsolutnom svjetskom miru".

Bonus video: