Za plagijat novčana kazna: Lakićević Đuranović kažnjena sa 2.500 eura

Suđenje Lakićević Đuranović traje više od dvije godine, a državno tužilaštvo teretilo je da je svojevremeno rad svog tadašnjeg studenta Đorđija Drinčića, kome je bila mentor, predstavila kao svoj autorski naučni rad tokom naučnog skupa na Kopaoničkoj školi prava

62157 pregleda 437 reakcija 107 komentar(a)
Lakićević Đuranović, Foto: Boris Pejović
Lakićević Đuranović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.09.2021. 17:01h

Suspendovana vanredna profesorica Pravnog fakulteta u Podgorici, Bojana Lakićević Đuranović kažnjena je sa 2.500 eura.

To je danas odlučila sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Nada Rabrenović.

Lakićević Đuranović je dužna da novčanu kaznu uplati u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude, glasi prvostepena presuda.

Ukoliko se novčana kazna ne plati, Lakićević Đuranović odrediće se kazna zatvora, za svakih zapocetih 25 eura po jedan dan.

Obrazlažući presudu, sutkinja je kazala da je za ovo krivično djelo predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.

Između ostalog, rekla je da su imali u vidu olakšavajuće okolnosti porodične prilike i to što Lakićević Đuranović nije osuđivana.

Sud nije izrekao mjeru zabrane obavljanja djelatnosti, kako je to predložilo tužilaštvo.

Utvrđeno je da ne postoji opasnost od vršenja krivičnog djela njenim daljim radom, kao i da je već udaljena sa posla.

Suđenje Lakićević Đuranović traje više od dvije godine, a državno tužilaštvo teretilo je da je svojevremeno rad svog tadašnjeg studenta Đorđija Drinčića, kome je bila mentor, predstavila kao svoj autorski naučni rad tokom naučnog skupa na Kopaoničkoj školi prava.

Taj rad objavljen je u časopisu Udruženja pravnika Srbije "Pravni život".

Podgorički osnovni državni tužilac Vukas Radonjić tražio je 14. septembra da se Lakićević Đuranović kazni novčano sa 3.000 eura, a da joj se kao mjera izrekne zabrana bavljenja profesurom.

Povezani članci

15. Septembar 2021.

Tužilac traži zabranu bavljenja profesurom

Radonjić najavio žalbu

Tužilac Vukas Radonjić saopštio je da će se žaliti zbog odluke o kazni Lakićević Đuranović.

"Prvo, moram da kažem da je ova presuda značajna sa gledišta krivičnopravne zastite intelektualne svojine u Crnoj Gori, jer je prva osuđujuća, mada nepravosnažna presuda iz ove oblasti. Ipak,i kao takva ona šalje poruku svim postojećim i potencijalnim učiniocima krivičnih djela protiv intelektualne svojine, ali i svim imaocima i nosiocima autorskih i drugih prava intelektualne svojine, da država ima mehanizme da prve sankcioniše, a drugima da obezbijedi pravnu zaštitu i uživanje prava, zbog čega sam kao čovjek i građanin jako zadovoljan", istakao je Radonjić.

Radonjić
Radonjićfoto: Savo Prelević

On je dodao da međutim, kao profesionalac nije zadovoljan odlukom suda o visini novčane kazne i neizricanju mjere bezbjednosti zabrana obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti, jer je kako tvrdi Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici tražilo novčanu kaznu u većem iznosu i mjeru bezbjednosti za okrivljenu.

"To znači da ću po dobijanju prepisa presude u zakonskom roku, izjaviti žalbu zbog odluke o kazni, odnosno mjeri bezbjednosti, jer stojim kod svog profesionalnog stava u vezi predloga o krivičnim sankcijama iz završne riječi", kazao je Radonjić.

Bonus video: