CZIP: Prstenovane ptice na Marezi, postavljen novi rekord (FOTO)

"Kao i prethodnih godina, i ove godine je najviše prstenova sa crnogorskom oznakom ponijela crnoglava grmuša"

8490 pregleda 1 komentar(a)
Prstenovanje ptice, Foto: CZIP
Prstenovanje ptice, Foto: CZIP
Ažurirano: 22.09.2021. 13:28h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) je od 10 do 20. septembra organizovao prstenovanje ptica na Edukativnoj stanici Mareza, saopšteno je danas iz te nevladine organizacije (NVO).

"Tom prilikom je ostvaren novi rekord u broju prstenovanih ptica na ovom području - ukupno 1.239 jedinki. Kao i prethodnih godina, i ove godine je najviše prstenova sa crnogorskom oznakom ponijela crnoglava grmuša (Sylvia atricapilla), dok su prstenovane još i siva i mala grmuša, kos, seoska lasta, trstenjak, crvendać, siva muharica, svilorepi cvrčić, slavuj i mnoge druge - ukupno 36 različitih vrsta", ističe se u saopštenju.

Iz CZIP su dodali da su osim toga, zabilježene i jedinke koje su označene prstenovima tokom ranijih godina na ovom lokalitetu, što kako dodaju govori da je Mareza značajno područje za ptice na njihovom migratornom putu ka Africi, kojem se kako poručuju iz CZIP one rado vraćaju zbog raznovrsnosti staništa i dostupnosti hrane.

"Pored obilježavanja ptica prstenom, prikupljeni su i podaci za svaku jedinku – pol, starost, težina, dužina krila, kondicija – što je od značaja za determinaciju vrsta i procjenu njene spremnosti za nastavak migracije. Prstenovanju je prisustvovalo više od 200 ljubitelja prirode, među kojima su najbrojniji bili učenici, osnovnih i srednjih škola, kao i i roditelji sa djecom, gdje je svako dobio priliku da nauči više o metodi prstenovanja, njenom značaju i važnosti očuvanja staništa kao što je Mareza", piše u saopštenju.

Iz CZIP su naveli da je prstenovanje ptica na Marezi organizovano u sklopu projekta "BioVal – biološka raznolikost" kojeg finansira Evropska unija (EU), a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Bonus video: