Obezbijeđen prostor za djecu u tri suda i tri tužilaštva: "Smanjiti stres, podsticaj da se ispriča svoja priča"

Kako bi sva djeca imala pristup pravosudnom sistemu prilagođenom djeci, Crna Gora mora obezbijediti ovu vrstu prostorija prilagođenih djeci u preostalih 12 osnovnih sudova i 11 državnih tužilaštava

2650 pregleda 0 komentar(a)
Soba za izjave djeteta u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, Foto: UNICEF Crna Gora
Soba za izjave djeteta u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, Foto: UNICEF Crna Gora

Vrhovni sud i Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore obezbijedili su prostore prilagođene djeci u tri osnovna suda i tri državna tužilaštva.

Svake godine, kako se navodi, nekoliko stotina djece u Crnoj Gori dolazi u kontakt sa zakonom, kao žrtve ili svjedoci zločina, dok se najmanje hiljadu sudskih predmeta odnosi na djecu i njihova prava.

Prostorije prilagođene djeci dizajnirane su i opremljene tako da smanje stres i podstaknu djecu da ispričaju svoje priče.

Soba za izjave djeteta Osnovni sud u Podgorici
Soba za izjave djeteta Osnovni sud u Podgoricifoto: UNICEF Crna Gora

„Obezbjeđivanje prostorija prilagođenih djeci dio je tekućih reformi koje imaju za cilj jačanje vladavine prava u skladu s Poglavljem 23, jednim od najvažnijih uslova za pristupanje Evrospkoj uniji“, kaže se u saopštenju UNICEF-a u Crnoj Gori.

Prostorije za djecu se nalaze u tri osnovna suda (Podgorica, Nikšić i Bijelo Polje) i tri državna tužilaštva (Osnovno državno tužilaštvo u Beranama i Podgorici i Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju).

Kako bi sva djeca imala pristup pravosudnom sistemu prilagođenom djeci, Crna Gora mora obezbijediti ovu vrstu prostorija prilagođenih djeci u preostalih 12 osnovnih sudova i 11 državnih tužilaštava.

Prve prostorije za djecu otvorene su uz podršku Norveške ambasade i UNICEF-a u Crnoj Gori.

Norveški ambasador Jørn Eugene Gjelstad je kazao da ga raduje što se ovaj projekat proširio i na druge gradove u Crnoj Gori, poput Nikšića, Bijelog Polja i Berana.

“Nadam se da će naša postignuća inspirisati Vladu Crne Gore da ih dodatno proširi na još više gradova”, poručio je Gjelstad tokom posjete prvim prostorijama prilagođenim djeci koje su uvedene u crnogorski pravosudni sistem.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander je podsjetio da Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta jasno kaže da djeca koja su u stanju da formiraju svoje stavove imaju pravo da učestvuju i slobodno ih izražavaju u svim sudskim i upravnim postupcima koji utiču na njih.

Gjelstad i Santander
Gjelstad i Santanderfoto: UNICEF Crna Gora

“Moramo stvoriti uslove da podržimo svu djecu u Crnoj Gori da ostvare ovo pravo a da pri tome ne dožive nove traume”, poručio je Santander.

Predstavnik Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Momir Jauković je kazao da su opremanjem prostorija pravosudnih organa po mjeri djeteta preduzeti značajni koraci na obezbjeđenju uslova za jednak pristup pravdi za svu djecu.

On se zahvalio UNICEF-u i Vladi Kraljevine Norveške na bezrezervnoj podršci u implementaciji projektnih aktivnosti, uz uvjerenje da će podrška međunarodnih partnera biti nastavljena i u budućem periodu.

"To je od izuzetnog značaja za ostvarivanje prioriteta iz pregovaračkog poglavlja 23", ocijenio je on.

Predsjednica Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović je kazala da u unapređenju postupka po mjeri djeteta, sudovi imaju ključnu ulogu u zaštiti prava i interesa djece koja dolaze u kontakt sa zakonom.

Jauković, Jovović i Boričić
Jauković, Jovović i Boričićfoto: UNICEF Crna Gora

“Kreiranje adekvatnog prostora u sudu važan je korak naprijed u sveobuhvatnijoj zaštiti i kvalitetnoj promociji prava djece u Crnoj Gori”, istakla je ona.

Vršilac dužnosti rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Nikola Boričić je rekao da je siguran da će nova oprema doprinijeti lakšem sprovođenju radnji pogotovo u postupcima gdje su maloljetnici žrtve krivičnog djela, a sve u cilju njihove zaštite.

Bonus video: