Iz Tare izvadili više od 20 guma i veću količinu smeća

Gume koje su iz rijeke izvađene su, najvećim dijelom, tokom visokog vodostaja Tare nanesene iz njenog gornjeg toka

7145 pregleda 174 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Park prirode Piva
Foto: Park prirode Piva

Park prirode (PP) „Piva“ organizovao je akciju čišćenja korita rijeke Tare i tom prilikom je iz rijeke izvađeno više od 20 kamionskih guma, kao i veća količina smeća.

„Riječ je o akciji koju, u sklopu svojih redovnih aktivnosti, tradicionalno organizujemo pri kraju rafting sezone. Gume koje smo izvadili iz rijeke su uglavnom bile locirane u vodi i uz pomoć kanapa i sajli uspjeli smo da ih izvučemo na čamce. Sa obala je sakupljeno i smeće koje je ostalo nakon još jedne rafting sezone. Sve ovo smo predali Komunalnom preduzeću iz Plužina koje će ovaj otpad dalje uredno odložiti i tretirati“, kazao je Petar Ćalasan iz PP „Piva“.

Kako je istakao, gume koje su iz rijeke izvadili su, najvećim dijelom, tokom visokog vodostaja Tare nanesene iz njenog gornjeg toka, odnosno sa teritorija drugih opština iz Crne Gore kroz koje ona protiče.

„Sa zadovoljstvom smo na kraju akcije svi zajedno konstatovali da je primjetno da svake godine sve manje otpada ove vrste nalazimo u koritu rijeke Tare na teritoriji naše Opštine. Ovo je još jedna u nizu aktivnosti koju realizujemo, a sve u cilju očuvanja našeg zaštićenog područja, i potvrđivanja onoga što je odavno poznato, da je rijeka Tara 'suza Evrope', i da moramo i dalje činiti sve što je u našoj moći da tako i ostane“, poručio je Ćalasan.

U akciji su pored zaposlenih u PP „Piva“ učestvovali i pripadnici Službe zaštite i spašavanja opštine Plužine, kao i članova firme „Montenegro adventure“ čija je djelatnost upravo rafting na rijeci Tari.

Bonus video: