Tivat: U AST-u pravili gubitke, a zapošljavali nove radnike

Katastrofalno poslovanje tivatske Autobuske stanice u godini koronakrize

5747 pregleda 4 komentar(a)
Autobuska stanica- Tivat, Foto: Siniša Luković
Autobuska stanica- Tivat, Foto: Siniša Luković

Opštinsko preduzeće Autobuska stanica Tivat (AST) prošle godine poslovalo je sa gubitkom u iznosu od 29.590 eura, ali bi i takav poslovni rezultat bio drastično lošiji da Opština, kao osnivač i vlasnik, tu firmu lani nije pomogla sa više od 100.000 eura novca iz gradskog budžeta.

To pokazuju podaci iz Izvještaja o radu sa finansijskim izvještajem AST za 2020. koga je pripremio menadžment te firme.

Osnivač AST - Opština Tivat u međuvremenu je donijela odluku o postepenom gašenju AST likvidacijom i preuzimanju resursa i djelatnosti te firme od finansijski mnogo uspješnijeg oštinskog preduzeća Parking servis Tivat.

AST je u 2020. ostvarila dvostruko lošiji poslovni rezultat u odnosu na 2019. kada je ta firma poslovala sa dobiti od preko 29 hiljada eura. Izbijanje pandemije koronavirusa i višemjesečne drastične mjere zatvaranje države i privrede koje je lani iz epidemijskih razloga sprovela bivša crnogorska Vlada, pogubno su djelovali na drumski prevoz putnika, pa time i poslovanje AST koja je preko dva mjeseca (od sredine marta do početka juna) bila potpuna zatvorena i uopšte nije radila.

Za to vrijeme njenih 16 radnika većinom je bilo poslato na prinudne odmore i svi su za ta dva mjeseca primili platu umanjenu za 15 odsto.

Zbog višemjesečnog obustavljanja, a onda i vrlo sporog oporavka autobuskog saobraćaja u Crnoj Gori i regionu koji je uslijedio tek u drugoj polovini godine, AST Tivat je lani imala drastičan pad prihoda od svoje osnovne djelatnosti od čak 67 procenata u odnosu na 2019. Lani je AST prodala samo 17.770 autobuskih karata, što je za čak 73 odsto ili skoro 49 hiljada prodatih karata manje nego 2019. Usuge AST lani je koristilo ukupno 35 autobuskih prevoznika, od čega 16 na međugradskim linijama u Crnoj Gori i 19 na međunarodnim linijama, a najprometnije destinacije za koje su se prodavale autobuske karte u Tivtu bile su Podgorica, Nikšić, gradovi na Crnogorskom primorju i Beograd.

AST je 2020. ostvarila ukupne poslovne prihode u iznosu od 231.872 eura, što je 27 odsto manje nego 2019, ali su od toga čak 101.717 eura bili prihodi od dotacija, odnosno sa toliko je novca iz gradskog budžeta Opština Tivat lani pomogla AST da bi uopšte mogla splaćivati zarade svojih zaposlenih.

Na pad sopstvenih prihoda, osim generalnog drastičnog smanjenja prometa autobusa i putnika, uticala je i odluka menadžmenta AST da i svojim poslovnim partnerima - austobuskim prevoznicima olakša poslovanje u uslovima kovid krize, smanjenjem naknade za peronizaciju za čak 50 odsto, a za petinu su smanjene i kirije zakupcima poslovnog prostora u objektu AST koji se bave djelatnostima koje su takođe lani bile posebno pogođene koronakrizom.

Zanimljivo je da je i pored tako loših poslovnih okolnosti menadžment AST, u martu 2020. kada je pandemija stigla u Crnu Goru, odlučio da je firmi neophodno da zaposli pravnika, pa je u AST na toj poziciji imala dodatni trošak za zarade i ostala primanja zaposlenih za koje je lani ukupno (čak i uz dvomjesečno smanjene plata od 15 odsto zbog prinudnih odmora) potrošeno ukupno 204.090 eura, značajno više od plana koji je predviđao utrošak od 178.500 eura po tom osnovu, odnosno za čak 33 odsto više nego što je na zarade i ostala primanja zaposlenih utrošeno u 2019 godini.

I dok im je Opština kao osnivač sa preko 100 hiljada eura iz gradskog budžeta morala dotirati plate zaposlenih, AST zbog besparice lani nije realizovala skoro nijednu planiranu aktivnost na otklanjanju tehničkih nedostataka na vrlo nekvalitetnom objektu autobuske stanice starom samo šest godina, a koji je izgrađen 2015. u privatno-javnom partnerstvu Opštine sa kompanijom “Mesopromet-Franca” iz Bijelog Polja. Tako je lani izvršena samo kompletna popravka defektnog sistema za klimatizaciju objekta autobuske stanice, a skoro svi ostali planirani radovi na njenom održavanju, otklanjanju nedostataka i uređenju tog objekta, morali su biti odloženi zbog besparice.

Na čelu AST lani je kao izvršni direktor bio Vasilije Zejak (DPS), a firmu je do pred kraj godine kada ga je zamijenio novi Odbor direktora imenovan od nove gradske NP-BF-GB uprave Tivta, vodio Odbor direktora iz DPS i SD, na čelu sa Rajkom Bulatovićem (DPS).

Bonus video: