rezultati istraživanja australijskog Instituta

IEP: Crna Gora "visoko bezbjedna"

Prema ovogodišnjem indeksu, najbolje plasirana na Zapadnom Balkanu, Sjeverna Makedonija nalazi se na 40. mjestu na listi od ukupno 163 zemlje i zabilježila je skok od 11 bodova u odnosu na prošlu godinu

5388 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Crna Gora
Ilustracija, Foto: Crna Gora

Sjeverna Makedonija je najbezbjedija zemlja na Zapadnom Balkanu, za njom slijedi Srbija, a najmanje bezbjedno je Kosovo, pokazuju rezultati istraživanja australijskog Instituta za ekonomiju i mir (IEP) za 2021.

Prema ovogodišnjem globalnom indeksu mira, najbezbjedniji je Island a najnebezbjedniji Avganistan.

Od zemalja u regionu Sjeverna Makedonija, Srbija, Albanija i Crna Gora svrstane su u "visoko bezbjedne zemlje" dok su BiH i Kosovo ocijenjeni kao "srednje bezbjedne zemlje".

Prema ovogodišnjem indeksu, najbolje plasirana na Zapadnom Balkanu, Sjeverna Makedonija nalazi se na 40. mjestu na listi od ukupno 163 zemlje i zabilježila je skok od 11 bodova u odnosu na prošlu godinu.

Srbija je na 44. mjestu, Albanija na 48. mjestu, Crna Gora na 51. mjestu.

BiH je na 72, a Kosovo na 80. poziciji, u kategoriji "srednje bezbjednih".

U odnosu na prethodnu godinu samo Srbija i Albanija bilježe pad od tri, odnosno dva poena, dok Crna Gora i BiH bilježe rast za po tri boda a Kosovo je nepromijenjeno.

Od bivših jugoslovenskih republika samo se Slovenija nalazi među 14 zemalja svijeta u kojima je globalni indeks mira "veoma visok" , na 5. mjestu globlane liste.

Hrvatska je na ukupnoj listi na 17. mjestu, među zemljama sa "visokim" stepenom bezbjednosti.

Na prvom mjestu globalne liste je Island, slijede Novi Zeland, Danska, Portugal i Slovenija.

Kao posljednjih pet na listi od 163 zemlje, u kategoriji zemalja u kojima je globalni indeks mira "veoma nizak" nalaze se Irak, Južni Sudan, Sirija, Jemen i Avganistan.

Preporučujemo za Vas