Kolašin: Jeknić apelovao da se preispita odluka o postavljanju dječjeg igrališta na Trgu, lokacija nesretno izabrana

Građevinska inspekcija, tvrdi on, izjasnila kao nenadležna. Prema Jeknićevim riječima “ostaje pitanje ko je nadležan da preventivno djeluje i ako ima nedostataka spriječi devastaciju prostora ispred spomenika Veljku Vlahoviću na Trgu Vukmana Kruščića”

11232 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Publicista i bivši direktor Centra za kulturu Branisav Jeknić apelovao je da predstavnici političkih partija u kolašinskoj Skupštini opštine (SO) još jednom preispitaju odluku o postavljanju dječjeg igrališta na Trgu Vukana Kruščića.

"Postavljam pitanje svim odbornicima lokalnog parlamenta i podnosiocima amandmana, da li su oni, izglasavajući jednoglasno odluku o izgradnji dječjeg igrališta, aminovali i postavljanje ovog objekta na Trgu Vukmana Kruščića. Zar nije bilo bolje i praktičnije da se renovira već postojeće dječje igralište koje je izgrađeno još u vrijeme predsjednika Darka Brajuškovića, a stoji devastirano, neosvijetljeno i zapušteno?“, piše u Jeknićevom saopštenju.

On kaže da je, nakon tri neuspjesna pokušaja da u toku prošle sedmice pripreme podlogu za dječje igraište, jutros teška mehanizacija izvođača radova uklonila dio granitnih kocki sa Trga Vukmana Kruščića.

Time su, rekao je Jeknić, “pripremili teren za izlivanje betonsko armirane ploče uz odobrenje za prekopavanje javne površine, koje je izdao Sekretarijata za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj“.

„Kako je predhodni tekst na ovu temu objavljen u vašem listu izazvao brojna reagovanja građana i pojedinih političkih partija moram još jednom da podsjetim na pojedine činjenice. Na prostoru Trga Vukmana Kruščića, planom privremenih objekat predviđeno je da se na površini od 400 m2 može postaviti montažno-demontažno dječje igralište. U urbanističko tehničkim uslovima (UTU) takođe se navodi da je - dječje igrališe montažno-demontažna grupacija objekata otvorenih površina za igru ili urbanog mobilijara montiranog na određenoj lokaciji u svrhu igre djece. Postavlja se pitanje da li je betonsko armirana ploča preko 100 metara kvadratnih na kojoj će se montirati mobilijar za igru montažno-demontažni objekat?”, napisao je Jeknić.

Dječje igralište Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Prema njegovim riječima, u UTU se navodi da „u oblikovanju privremenih objekata treba poštovati vrijednosti prostora tako da objekti gabaritom, visinom, itd...čine skladnu cjelinu sa izgrađenim prostorom“.

"Privremene objekte koji spadaju u urbani mobilijar definisati na osnovu proučenih elemenata tradicionalne granje i primijenjenih materijala. Projekat do sada nije bilo moguće dobiti na uvid, a na osnovu fotografija „skinutih sa interneta“ nemoguće je postaviti pitanje da li je takvo igralište poželjno da se postavi u Kolašinu. Da li odgovara navedenoj lokaciji i urbanističko tehničkim uslovima, ostaje na nekom stručnijem da da sud?”, pita Jeknić.

On kaže da u nedležnom sekreterijatu atestirani tipski projekat za ovakav tip objekata. Jeknić pita i da li postoji projekat licenciranog projektanata, prostornog planera ili arhitekte za postavljane tog objekta na Trgu Vukmana Kruščića.

“U nezvaničnoj komunikaciji sa ljudima od struke za svaki privremeni objekat do 30 m2 potreban je ovjeren projekat, a preko 30 m2 i revidovani projekat. Na sve to mora da se obezbijedi saglasnost glavnog gradskog arhitekte. Inače za Kolašin je nadležan gospodin Filip Aleksić koga ovom prilikom molim da sagleda čitavu nastalu situaciju i da svoje mišljenje, jer po tvrdnjama zaposlenih u pomenutom sekretarijatu njegovo mišljenje nije potrebn”, kaže Jeknić.

On traži i da glavni gradski arhitekta “objasni šta je montažno-demontažni, a šta privremeni objekat i ako je privremeni do kada mu je rok važenja”. Od silnih privremenih objekata i drvenih kempi, tvrdi Jeknić, čitava varoš posjeća na vrijeme iz pretpošlog vijeka.

Dječje igralište Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

“Prema Planu regulacije saobrađaja na istom mjestu gdje i igralište predviđeno je parkiralište sa 20-ak mjesta. Što se tiče regulacije saobraćaja, prošle nedelje po prvi put je Kolašin dobio ocrtana mjesta za parkiranje osobo sa invaliditetom. Što je za svaku pohvalu, da nije jedne male sitnice, a to je da je parking mjesto ucrtano tačno na mjestu kuda prolaze građevinske mašine kako bi izvršile prekopavanje gornjeg trga i da nev bi koji slučajni nesavjesni vozač blokirao pomenute radove”, kaže Jeknić.

Građevinska inspekcija, tvrdi on, izjasnila kao nenadležna. Prema Jeknićevim riječima “ostaje pitanje ko je nadležan da preventivno djeluje i ako ima nedostataka spriječi devastaciju prostora ispred spomenika Veljku Vlahoviću na Trgu Vukmana Kruščića”.

”Ponavljam raniju izjavu datu vašem mediju: Naravno da niko nije protiv postavljanja dječjeg igrališta, ali je lokacija nesretno izabrana. Da li je na gornjem trgu mjesto dječjem igralištu, u gabaritu i obliku koji odudara od ambijentalnih vrijednosti i graditeljskih vrijednosti ovog lokaliteta. Ostaje i pitanje što je preša da se privremeno dječje igralište postavi u oktobru, a samo što nas snijeg nije zatrpao“, zaključuje Jeknić.

Bonus video: