Premijer učestvovao na Bajdenovom virtuelnom samitu posvećenom borbi protiv COVID-a

Krivokapić: Pratimo globalni cilj, 70 odsto vakcinisanih do septembra 2022.

"Uvjeravam vas da će Crna Gora, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da bude pouzdan partner u sinergetskom djelovanju u implementaciji zaključaka ovog Samita"

22785 pregleda 234 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Gov.me/Saša Matić
Foto: Gov.me/Saša Matić

U Cnoj Gori je vakcinisano 41,7 odsto punoljetnih građana i na nacionalnom nivou uspjećemo da ispratimo ono što je globalni cilj Samita - 70 odsto vakcinisane svjetske populacije, do septembra 2022. godine, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je na poziv američkog predsjednika Džozefa Bajdena, učestvovao na globalnom onlajn samitu posvećenom borbi protiv COVID-a, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kako je saoptšeno iz Kabineta premijera, Samit je bio prilika da se potvrde globalni napori od strane multilateralnih, nacionalnih i globalnih fondova i njihova nepodijeljena spremnost da pruže finasijsku, ekspertsku i tehničku podršku u cilju okončanja pandemije COVID-19.

Krivokapić je u video poruci, u ime Vlade Crne Gore, zahvalio Bajdenu na pravovremenoj, globalnoj inicijativi SAD-a usmjerenoj na okončanje pandemije.

"Pandemija COVID-19, stavila je pred izuzetan test naše zdravstvene sisteme, lance snabdijevanja medicinskom opremom i ljekovima, naposljetku i demokratiju. Istovremeno, još jednom je potvrdila važnost međudržavne solidarnosti, regionalne saradnje i savezništava kojima pripadamo u suočavanju sa globalnim izazovima. U borbi protiv ekonomskih i zdravstvenih posljedica pandemije, potrebne su nam dvosmjerne ulice. Crna Gora je to na vrijeme razumjela, zbog čega je, ne samo primala, već i upućivala pomoć drugim državama", naveo je Krivokapić.

Dodao je da Crna Gora na nacionalnom nivou, preduzima korake iz sva tri segmenta koji su tema Samita, kroz vakcinaciju stanovništva, poboljšanje kvaliteta života i veća ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu.

"U ovom trenutku, u Cnoj Gori je vakcinisano 41,7 odsto punoljetnih građana. U tom smislu, zadovoljstvo mi je potvrditi da ćemo na nacionalnom nivou uspjeti da ispratimo ono što je i globalni cilj ovog Samita – 70 odsto vakcinisane svjetske populacije, do septembra 2022. godine. Uvjeravam vas da će Crna Gora, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da bude pouzdan partner u sinergetskom djelovanju u implementaciji zaključaka ovog Samita", kazao je u obraćanju Krivokapić.

Virtuelnom samitu, pored Bajdena, kako je saopšteno iz Vlade, prisustvovali su, između ostalih, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, britanski premijer Boris Džonson, premijer Kanade Džastin Trudo i potpredsjednica SAD-a Kamala Haris.

Preporučujemo za Vas