Preskočena prva prepreka: Jedna zdravstvena ustanova bila bi u krugu KCCG, a druga na prostoru "Radoja Dakića"

U dijelu koji se tiče Urgentnog centra, broj planiranih stacionarnih jedinica je oko 100, dok bi broj postelja bio oko 250, podijeljenih u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim sobama i na intenzivnoj njezi

4836 pregleda 11 komentar(a)
Urgentni bi bio povezan na glavnu zgradu KCCG, Foto: BORIS PEJOVIC
Urgentni bi bio povezan na glavnu zgradu KCCG, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dostavilo je urbanističko-tehničke uslove Ministarstvu zdravlja za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju Urgentnog centra u krugu Kliničkog centra i Doma zdravlja na prostoru kod fabrike “Radoje Dakić” u Podgorici.

Oba dokumenta donijeta su sredinom mjeseca.

U dijelu koji se tiče Urgentnog centra, broj planiranih stacionarnih jedinica je oko 100, dok bi broj postelja bio oko 250, podijeljenih u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim sobama i na intenzivnoj njezi.

Maksimalna površina iznosila bi 8.600 metara kvadratnih bez suterena, a kada je u pitanju spratnost, ona bi pored prizemlja mogla dostići još četiri sprata.

”Pri izboru lokacije vodilo se računa o neophodnoj funkcionalnoj vezi objekta s postojećim glavnim objektom KCCG, kao i raznolikost zadatih funkcija. Ovi uslovi definisali su orijentaciju ulazne partije u objekat, koncept kolskog saobraćaja i vezu s postojećim objektima – KCCG, planirana Klinika za transfuziju krvi i postojeće Odjeljenje za patologiju i sudsku medicinu”, navodi se u opštim uslovima.

U dokumentu se navodi da je prema normativima za kompleks KCCG potrebno obezbijediti jedno parking mjesto na četiri zaposlena.

”S obzirom da se planira zapošljvanje maksimalno 2.810 ljudi (od toga veliki dio zaposlenih radi u tri ili dvije smjene), neophodno je obezbijediti 325 parking mjesta za zaposlene”, dodaje se u dokumentu.

Planiranih 491 parking mjesto unutar kompleksa zadovoljava potrebe zaposlenih, a s okolnim parkinzima zadovoljene su i potrebe posjetilaca KC.

Dom zdravlja na prostoru “Radoja Dakića” trebalo bi da bude do 10.372 metra kvadratna i da, osim prizemlja. ima dva sprata.

Mš. R.

Bonus video: