Evropska noć istraživača: O nauci jezikom koji je prilagođen svima

Organizatori manifestacije Fondacija za promovisanje nauke PRONA i Prirodnjački muzej Crne Gore saopštili su da je cilj festivala nauke promocija naučnog obrazovanja za širu publiku, prije svega mlade

4022 pregleda 45 reakcija 0 komentar(a)
rogram manifestacije biće dostupan uživo na nocistrazivaca.me: Sa jučerašnje konferencije, Foto: Đorđe Cmiljanić/PR centar
rogram manifestacije biće dostupan uživo na nocistrazivaca.me: Sa jučerašnje konferencije, Foto: Đorđe Cmiljanić/PR centar

Pod sloganom “Kreiraj budućnost” u petak će u Podgorici biti otvoren ovogodišnji festival Evropska noć istraživača, dok će istovremeno širom Crne Gore u danima nakon biti organizovani i drugi promotivni događaji.

Događaj u Podgorici biće organizovan u Umjetničkom paviljonu, sa početkom od 18 sati.

Organizatori manifestacije Fondacija za promovisanje nauke PRONA i Prirodnjački muzej Crne Gore saopštili su da je cilj festivala nauke promocija naučnog obrazovanja za širu publiku, prije svega mlade.

”Istraživači će predstaviti svoj rad kroz eksperimente, demonstraciju prirodnih fenomena, predavanja, kvizove, panel diskusije i izložbe. Djeca, mladi i porodice kroz zabavu će otkriti svijet nauke i inovacija. Festival nudi uvid u posljednja naučna i tehnološka dostignuća, važna za budućnost i dobrobit društva, napredak i ekonomski rast”, kazala je Marija Vojinović iz Fondacije za promovisanje nauke PRONA.

Program manifestacije biće dostupan uživo u petak od 12 sati, preko platforme www.nocistrazivaca.me. Posjetioci će, kako je najavljeno, moći da prate eksperimentalne demontracije iz oblasti fizike, matematike, hemije, elektronike, medicine i biologije.

Iz organizacije su kazali da su sadržaji prilagođeni široj publici i da će gledaoci svih uzrasta imati priliku da upoznaju mnoštvo prirodnih fenomena i procesa na razumljiv način.

”Egzotična matematika, reprodukcija muzike pomoću Teslinog transformatora, aplikacije za proučavanje insekata i primjena elektronike u pčelarstvu, samo su neke od tema koje vas očekuju. Naši najmlađi učesnici iz naučno istraživačkog centra Nucleus demonstriraće veliki broj hemijskih eksperimenata i na taj način pokazati kako i jako mladi učenici mogu vršiti oglede u improvizovanim laboratorijama”, rekla je Jasna Zeković iz PRONA, dodajući i da će predstavnici preduzeća predstaviti oblasti svojih istraživanja, napredne inovacije u svijetu nauke i tehnologije, dok će poseban dio festivala biti posvećen crnogorskim istraživačima koji se naukom bave u raznim zemljama Evrope i svijeta.

Tokom festivala biće održane panel diskusije “Izazovi digitalizacije”, “Kovid i vakcinacija - da li je budućnost čovječanstva u našim rukama?”, a teme će biti i klimatske promjene i e-mobilnost.

Kako je saopšteno, izložbeni prostor Prirodnjačkog muzeja u petak će biti otvoren od 9.00 sati do ponoći. Osim stalne postavke “Kad priroda priča”, u okviru koje posjetioci mogu da vide neke od najinteresantnijih predstavnika crnogorske flore i faune, posjetioci će moći da vide modele gljiva, zanimljive rude i minerale, kao i fosilne ostatke praistorijskih biljaka i životinja sa prostora Crne Gore. U okviru ovogodišnje manifestacije, kako je najavljeno, biće organizovana izložba “Večeras nastupaju...životinje uživo”. Izložba će biti otvorena u petak u 19 sati i trajaće 15 dana.

Putem sajta www.nocistrazivaca.me u petak će biti dostupne i četiri radionice Prirodnjačkog muzeja: “Mobilne aplikacije i insekti - prednosti i nedostaci u primjeni”, “Zmije u Crnoj Gori - kako razlikovati otrovnice”, “Velika plaža i Ada Bojana - faktori ugrožavanja biljnih staništa plaže i njenog zaleđa” i “Novi život”.

Evropska noć istraživača se istovremeno dešava u 30 evropskih zemalja, uz podršku Evropske komisije, kroz program H2020.

Bonus video: