Brđanin: Jedinstvenim djelovanjem doprinosimo zaštiti najaranjivijih grupa, posebno djece u internet okruženju

"Razvoj tehnologije je doprinio boljoj komunikaciji i razmjeni informacija, međutim ovaj proces praćen je i širokim spektrom bezbjednosnih izazova, među kojima se izdvajaju dva važna aspekta sajber kriminala, a to su onlajn radikalizacija koja vodi ka nasilnom ekstremizmu i seksualna eksploatacija djece", piše u saopštenju Uprave policije

2968 pregleda 3 komentar(a)
Brđanin i Leirtroe, Foto: Uprava policije
Brđanin i Leirtroe, Foto: Uprava policije

Jedinstvenim djelovanjem na regionalnom i međunarodnom nivou doprinosimo zaštiti najaranjivijih grupa, posebno naše djece u internet okruženju, saopštio je direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Iz Uprave policije je saopšteno da je Brđanin danas u Budvi, u svojstvu predsjednika Asocijacije šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope (SEPCA), otvorio dvodnevnu konferenciju na temu "SEPCA konferencija o sajber kriminalu", a koja je organizovana u okviru predsjedavanja Uprave policije Crne Gore ovom Asocijaciom.

U saopštenju se dodaje da je konferencija organizovana uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori, što kako dodaju "svakako predstavlja potvrdu snažne podrške crnogorskoj policiji i regionalnoj saradnji u odgovorima na savremene bezbjednosne izazove".

"Razvoj tehnologije je doprinio boljoj komunikaciji i razmjeni informacija, međutim ovaj proces praćen je i širokim spektrom bezbjednosnih izazova, među kojima se izdvajaju dva važna aspekta sajber kriminala, a to su onlajn radikalizacija koja vodi ka nasilnom ekstremizmu i seksualna eksploatacija djece", piše u saopštenju Uprave policije.

Direktor crnogorske policije je rekao i da "zajedničkim djelovanjem svih aktera, međunarodnih partnera, kolega sa terena i civilnog društva, gradimo mrežu profesionalaca koji će odgovoriti na savremene bezbjednosne izazove, posebno one koji ne poznaju granice".

Vršiteljka dužnosti šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori Siv-Katrine Leirtroe kazala je da, uz sve prednosti koje su nam obezbijedile nove tehnologije, društvo se suočava sa sve većom prijetnjom od njihove ilegalne upotrebe, u vidu sajber-kriminala.

"Nadamo se da će ova konferencija ojačati ne samo nacionalni odgovor na sajber-kriminal, već i podržati regionalni odgovor kroz razmjenu podataka i unaprjeđenje odnosa među državama članicama", kazala je Leirtroe.

Iz Uprave plicije su rekli i da na konferenciji učestvuju predstavnici Rumunije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Srbije.

"Takođe, na konferenciji učestvuju predstavnici Slovenije kao predsjedavajući Savjetom Evrope, čije je priotritet tokom predsjedavanja jačanje borbe protiv sajber kriminala u Evropi, kao i predstavnici OEBS-ovog Odjeljenja za transnacionalne prijetnje, Europol-a, ICMEC-a i NVO Udruženje Roditelji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: