Crnu Goru i Jermeniju karakteriše kontinuirani trend prijateljskih veza, potrebno realizovati parlamentarne posjete

Predsjednica Grupe prijateljstva Crne Gore sa Jermenijom Branka Bošnjak je naglasila je i da bi saradnja na nivou univerziteta bila plodonosan korak ka dodatnom učvršćivanju veza dvije države

3102 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MPNKS
Foto: MPNKS

Crnu Goru i Jermeniju karakteriše kontinuirani trend prijateljskih veza i postoje sve pretpostavke za dodatno dinamiziranje interparlamentarne saradnje, ali i sveukupnih bilateralnih odnosa.

Ovo je konstatovano na radnom ručku koji je organizovao ambasador Jermenije u Crnoj Gori NJ.E. Ašot Hovakimian, a kome su prisustvovali sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Jovana Ostojić članovi Grupe prijateljstva Crne Gore sa Jermenijom, predsjednica te Grupe Branka Bošnjak, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Miodrag Lekić i poslanik Vladan Raičević.

Ašot je istakao zadovoljstvo povodom formiranja prve Grupe prijateljstva Crne Gore sa Jermenijom, kao izuzetno efikasnog mehanizma za podsticanje sadržajnije saradnje na nivou dva parlamenta, te naglasio da će i jermenska strana načiniti isti korak.

On je takođe ukazao na potrebu realizovanja parlamentarnih posjeta, koje su u prethodnom periodu izostale.

Kako se navodi u saopštenju, on je inicirao formiranje Društva Podgorica-Jerevan.

radni ručak sa ambasadorom Jermenije
foto: MPNKS

"Ostojić je tom prilikom iskazala otvorenost za svaki vid saradnje sa Jermenijom i osvrnula se na istorijsku činjenicu da je tokom boravka u Beču 1846. i 1847. godine, Njegoš u štampariji jermenskog monaškog reda Mehitarista objavio svoje najveće i najznačajnije djelo „Gorski vijenac". U tom kontekstu, istakla je da će jubilej 175 godina od prvog štampanja ovog grandioznog djela biti obilježen naredne godine, te da je to važan povod za inteziviranje, kako međuinstitucionalne, tako i saradnje na svjetskom nivou sa Republikom Jermenijom", navodi se u saopštenju MPNKS.

Predsjednica Grupe prijateljstva Crne Gore sa Jermenijom Branka Bošnjak istakla je da Crna Gora i Jermenija tradicionalno gaje prijateljske veze, te da u svjetlu unapređenja sveukupnih bilateralnih odnosa treba dati dodatni impuls intenziviranju parlamentarne diplomatije, kako kroz aktivnosti grupa prijateljstva, tako i putem parlamentarnih posjeta na najvišem nivou.

Ona je naglasila je i da bi saradnja na nivou univerziteta bila plodonosan korak ka dodatnom učvršćivanju veza dvije države.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić osvrnuo se na kulturno-istorijske veze Crne Gore i Jermenije i kazao da bi se 175 godina od štampanja prvog izdanja "Gorskog vijenca", u jermenskom manastiru u Beču, trebalo adekvatno i obilježiti, te na taj način aktuelizovati kulturni most između Crne Gore i Jermenije.

Bonus video: