održana sjednica savjeta rtcg

Raonić: Preispitaćemo zakup parkinga i ostale ugovore

Za emisiju Teleskopija mjesečno izdvajano dvije hijade eura, a Savjet još ne zna koliko je novca izdvajano za emisiju Živa istina

10282 pregleda 9 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković

Novi generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić poručio je, na sjednici Savjeta te kuće, da će svaki segment i ranija finansijska poslovanja detaljno preispitati.

Članica Savjeta Marijana Camović Veličković zatražila je danas na sjednici od novog rukovodstva da preispita ugovore koje je sklapao prethodni menadžment, među kojima je i Ugovor o parkingu sa restoranom "AND1".

Kada je, pod kojim uslovima i za koliko novca, raniji Menadžment RTCG dao u zakup parking ispred zgrade restoranu “AND1”, nije sasvim jasno.

Camović Veličković kazala je da nikada nisu saopšteni detalji tog ugovora i zamolila Savjet i Menadžment da ga preispitaju, prenosi Portal RTCG.

“On važi do kraja sljedeće godine i po tome 1470 eura dobija TVCG za 35 parking mjesta. Ako znamo da oni namjanje po 50 centi naplaćuju po jedan sat, onda oni za tri dana bukvalno isplate ono što su dužni da plate Javnom servisu, a ostalo je sve čista dobit. To mislim da dođe po četiri centa obaveza prema RTCG po parking mjestu mjesečno. Neko je omogućio da se ti ljudi bogate na račuin RTCG-a,” kazala je Camović Veličković.

Raonić je saopštio da su na osnovu izvještaja procjenitelja došli do cifre.

“Ja sam svakako taj i većinu ugovora preispitao, ali to je samo vrh ledenog brijega. Apsolutno sam saglasan da sve treba da bude predmet dodatnih revizija i analiza. Imaćemo priliku da izaberemo i komercijalne revizore. Finansijsko poslovanje biće predmet svih institucija koje su nadležne da to kontrolišu. I ne samo to, nego i za brojne druge resurse u vezi sa ovom kućom koji nijesu na adekvatan način poštovani,” rekao je Raonić.

Javni servis raspisaće i tender za nabavku led video zida, vrijednosti 220 hiljada eura sa PDV, što je kako su naveli neophodan korak ka modernizaciji TVCG.

Savjet je saopštio i da je za emisiju Teleskopija mjesečno izdvajano dvije hijade eura, a da s druge strane još ne znaju koliko je novca izdvajano za emisiju Živa istina.

Usvojen Programsko produkcioni plan TVCG

Savjet RTCG usvojio je jednoglasno na današnjoj sjednici Programsko produkcioni plan TVCG. Zasmetalo im je, međutim, što ih novi Menadžment nije konsultovao kada je uvodio nove emisije, prenosi Portal RTCG.

“Sa druge strane razumijem želju i impuls Menadžmenta koje imaju za cilj da vrate gledanost i povjerenje u Javni servis, ja sam već dobila dosta pozitivnih kritika,” kazala je članica Savjeta Amina Murić.

Zašto nije pokrenut disciplinski postupak protiv ekipe TVCG u vezi sa incidentom u Cetinjskom manastiru, kada su novinarka i kamerman Tatjana Šuković i Dragan Tomašević željeli da snimaju unutrašnjost tog zdanja, interesovalo je članicu Savjeta Marijanu Camović Veličković.

Menadžment je Savjetu dostavio informaciju da je zaposlenima ukazano na propust. No, Camović Veličković pita zašto je u tom trenutku direktor produkcije bio sa kamerom TVCG na terenu:

“Je li moguće da u TVCG nema snimatelja nego da direktor mora taj dio posla da radi, ako je tako to je veliki problem”.

Generalni direktor Boris Raonić još jednom je objasnio da zaposleni nijesu bili na zadatku koji se tiče RTCG. Upitan zašto nijesu pokrenuli disciplinski postupak Raonić kaže:

“Otišli su na svoju ruku. Postoji drugi dio stvari, šef produkcije kako može da bude kamerman to je bio jedan od razloga zašto se nije mogla dobiti informacija na vrijeme, a onda kada se nije dobila informacija prošao je rok od tri dana u kome se može od dana saznanja pokrenuti disciplinski postupak”, kazao je Raonić.

Camović Veličković problematizovala je rok od tri dana, navodeći da je ipak 15 dana, no sada je, kazala je, svakako propušten.

Pokrenuta je i priča za rješavanje stambenog pitanja zaposlenih u RTCG i izgradnja stambeno poslovnog objekta na Starom aerodromu.

Savjet je tražio da se članovima dostave sve odluke ranijeg Menadžmenta koje su dosad donošene u vezi sa tim pitanjem, te su kazali da će se ubrzo izjasniti o daljim potezima.

“Poučeni ranijim iskustvima negativnim, iz našeg društva uopšte ovo su jako osjetljive stvari i ne bih želio da iko od nas učestvuje u nečemu što nije sasvim jasno”, istakao je član Savjeta Filip Lazović.

Preporučujemo za Vas