Za drvenu nadstrešnicu dali skoro 10 hiljada eura

Nekoliko iskusnih građevinskih preduzimača sa kojima su “Vijesti” kontaktirale, kazalo je da je objektivno, investicija za gradnju ovakvog privremenog objekta najmanje duplo manja od one koju je za ovu nadstrešnicu planiralo, te na kraju i platilo budvansko javno preduzeće

21902 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Skupo plaćena nadstrešnica, Foto: Morsko dobro
Skupo plaćena nadstrešnica, Foto: Morsko dobro

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom nastavilo je sa sanacijom i uređenjem infrastrukture na području Rezervata prirode Solila u opštini Tivat.

”Radovi su obuhvatili izgradnju i postavljanje nadstrešnice koja posjetiocima rezervata pruža novo mjesto i kutak za odmor. Ista je izgrađena je od drvenih stubova visine 2,3 metra obima 30 centimetara, dok je krov prekriven tegolom i ima funkciju pravljenja hladovine u ljetnjim mjesecima. Oko nadstrešnice postavljene su tri manje i tri veće drvene klupe kao i sto, a blizina Široke rijeke omogućava uživanje posjetiocima u posmatranju ptica i čarima rezervata”, saopšteno je juče iz JP “Morsko dobro”.

Kako je navedeno, izvođač ovih radova je “Arhibiro” iz Budve, a ukupna vrijednost radova iznosila je oko 9.341 eura sa uračunatim PDV.

Cifra od skoro 10 hiljada eura za jednostavn mali privremeni objekat sastavljen od nekoliko drvenih stubaca i dasaka i tri drvene klupe od grubo tesanih oblica, međutim, zvuči gotovo nevjerovatno.

Nekoliko iskusnih građevinskih preduzimača sa kojima su “Vijesti” kontaktirale, kazalo je da je objektivno, investicija za gradnju ovakvog privremenog objekta najmanje duplo manja od one koju je za ovu nadstrešnicu planiralo, te na kraju i platilo budvansko javno preduzeće.

”Morsko dobro” je istom izvođaču - firmi “Arhibiro”iz Budve platilo još dodatnih skoro 10 hiljada eura za druge radove na Solilima, a koje je ona izvela “na sezonskom uređenju i popravci na infrastrukturi koji obuhvataju sanaciju drvenih i metalnih tabli, drvenih podesta na mostovima sa rukohvatima, farbanje i sanaciju krovova na kulama uređenje staza, farbanje čeličnog mosta i drugi neophodni poslovi na infrastrukturti u samom rezervatu”. Ukupna vrijednost tih poslova iznosila je 9.805 eura sa uračunatim PDV-om.

Solila su 2008. godine proglašena specijalnim florističko-faunističkim rezervatom.

Rješenjem Zavoda za zaštitu prirode, ovo područje se vodi kao zaštićeni objekat prirode radi očuvanja rijetkih, prorijeđenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, prevashodno ornitofaune i biljnih zajednica.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore iz Budve zvanični je operater Rezervata prirode Solila, a ta firma već godinama gotovo sva svoja ulaganja na području Opštine Tivat sa čije obale “Morsko dobro” od zakupaca uzima na stotine hiljada eura godišnje, koncentriše skoro isključivo na zahvate u Solilima, zanemarujući svu ostalu obalnu infrastrukturu Tivta.

Bonus video: