Pod znakom pitanja mjesto generalnog sekretara RCC-a

Iz MVP-a su kazali da su pregovori o ovom pitanju u toku i da je u opticaju mogućnost da Crna Gora preuzme poziciju generalnog sekretara RCC-a u periodu od 1. januara 2022. do 31. decembra 2024. godine

25571 pregleda 78 reakcija 20 komentar(a)
Trenutno na poziciji izvršne direktorke IRF-a: Irena Radović, Foto: Luka Zekovic
Trenutno na poziciji izvršne direktorke IRF-a: Irena Radović, Foto: Luka Zekovic

Da li će Crna Gora preuzeti poziciju generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) od januara naredne godine zavisiće od toga hoće li biti prihvaćena inicijativa da se u predsjedavanju uvede ravnopravna zastupljenost svih zemalja Zapadnog Balkana koje su članice RRC-a.

Ovo je zvanično potvrđeno “Vijestima” u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP).

Vlada je u aprilu ove godine predložila da bivša viceguvernerka i aktuelna izvršna direktorka Investiciono-razvojnog fonda Irena Radović bude kandidat Crne Gore za ovu poziciju koju trenutno pokriva Majlinda Bregu iz Albanije.

Prema Statutu RCC-a mandat generalnog sekretara traje tri godine s mogućnošću rotacije. Prije Bregu ovo mjesto je pokrivao Goran Svilanović iz Srbije u dva mandata. Svilanović je, između ostalog, bio ministar inostranih poslova u Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Na pitanje “Vijesti” da li će Radovićeva preuzeti ovu poziciju iz MVP-a su kazali da su pregovori o ovom pitanju u toku i da je u opticaju mogućnost da Crna Gora preuzme poziciju generalnog sekretara RCC-a u periodu od 1. januara 2022. do 31. decembra 2024. godine.

”Unazad nekoliko mjeseci pokrenuta je i u toku je inicijativa da se pitanja predsjedavanja svim regionalnim organizacijama riješe na način koji bi obezbijedio ravnopravnu zastupljenost svih zemalja Zapadnog Balkana - po principu rotacije po abecednom redosljedu glavnih gradova, nakon jednog okončanog mandata za svaku državu bez izuzetka. Ako ova incijativa bude i definitivno podržana od strane svih šest zemalja Zapadnog Balkana, a izvjesno je dobila podršku Crne Gore, imamo razloge za optimizam da će kandidat Vlade Irena Radović od januara 2022. ispred Crne Gore preuzeti mandat generalnog sekretara RCC-a”, objašnjeno je iz MVP-a.

Na Samitu u okviru slovenačkog predsjedavanja na Brdu kod Kranja 24. aprila 2018. godine, donijeta je odluka o konsekutivnim mandatima generalnog sekretara RCC i to za albansku kandidatkinju Majlindu Bregu u periodu od 2019. do 2021. i tadašnjeg crnogorskog predstavnika Igora Lukšića (bivši premijer i bivši ministar finansija) za period od 2022. do 2024. godine. Nova Vlada premijera Zdravka Krivokapića nije dala podršku Lukšiću, već je za kandidata predložila Radovićevu.

RCC osnovan je 27. februara 2008. godine odlukom članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i Evropske unije o transformaciji Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu, tadašnje inicijative EU za prevenciju konflikata i izgradnju povjerenja u ovom regionu, u mehanizam “regionalnog vlasništva”.

Djeluje kao operativno tijelo SEECP, s osnovnim ciljem promocije i jačanja regionalne saradnje u JIE i pružanja podrške zemljama na putu evropske i evroatlantske integracije.

RCC ima 46 učesnika: zemlje članice SEECP1, Evropska komisija, države donatori, međunarodne organizacije i međunarodne finansijske institucije.

Sekretarijat RCC se nalazi u Sarajevu, a Kancelarija RCC za vezu u Briselu.

RCC djeluje u okviru pet glavnih oblasti zajedničke saradnje: konkurentnost, razvoj ljudskog kapitala, digitalna transformacija, pravosuđe i unutrašnji poslovi i zaštita životne sredine, dok se među najznačajnijim aktivnostima koje sprovodi izdvajaju izrada Strategije JIE 2030, primjena Višegodišnjeg multinacionalnog akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA), Zajedničko regionalno tržište i Zelena agenda za Zapadni Balkan.

Bonus video: