Faktotum

Čarls Bukovski (engl. Charles Bukowski; Andernah, 16. avgust 1920. — San Pedro, 9. mart 1994.) je bio američki pjesnik, pripovijedač i romanopisac.
Danas se smatra jednim od najuticajnijih pisaca bitničke generacije (engl. beat generation). Ostaće upamćen po svom eksplicitnom, sirovom, ponekad čak vulgarnom književnom izrazu i svojim pričama o simpatičnim gubitnicima sa margina američkog društva.

27734 pregleda 6 komentar(a)
Čarls Bukovski Faktum, Foto: Vijesti online
Čarls Bukovski Faktum, Foto: Vijesti online

Faktotum, drugi roman Čarlsa Bukovskog, spade u red njegovih najboljih ostvaranja. Kroz ove stranice uprljane pepelom cigareta i isprane rijekom piva, luta Henri Kinaski, pisac koji pokušava da se probije kroz urbanu pustoš Amerike neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

Faktum
foto: Vijesti online

Otpušten iz vojne službe, Kinaski luta Novim svijetom, od grada do grada, mijenjajući zanimanja nevjerovatnom brzinom. Nedovoljno motivisan da zadrži bilo koji posao, Kinaski tone u ponor u kome se vrtoglavo smjenjuju slike patetičnih prostitutki, monotonih soba za izdavanje, pijanih tirada, ludačke strasti... Kinaski, u ovom remek-djelu Čarlsa Bukovskog, prelazi žestoki put od jednog pića do drugog.

Darlin nije bila loša. Mršava, ali sisata. Vitka kao vrba. Na kraju tih suvonjavih leđa, mršavog tijela, bila je ogromna zadnjica. Pravo čudo – dovoljno da izludi čovjeka. Darlin je bila u dugoj haljini od crnog pliša sa dubokim šlicom – listovi i bedra bili su sablasno bijeli na toj crnoj pozadini. Igrala je i gledala u nas kroz trepavice sa debelim slojem maskare. Ovo je bila njena šansa. Željela je svoj povratak na scenu – da opet bude glavna igračica. Navijao sam za nju.

Faktum
foto: Vijesti online

Potezala je patente rajsferšlusa na haljini i sve se više otkrivalo iz tog prefinjenog crnog pliša, noge i bjelina njenog tijela. Ubrzo je ostala samo u ružičastom brushalteru i trouglastoj krpici ukrašenoj lažnim dijamantima koji su svjetlucali dok je igrala. Darlin je nastavila da igra dohvatajući zavjesu na bini. Zavjesa je bila pocijepana i prašnjava. Dohvatila je, igrajući u ritmu četvročlanog orkestra, obasjana ružičastim svjetlom reflektora...

U prodaji od Utorka, 28. Septembra po cijeni od 4.99 €

Bonus video: