predsjednik u njujorku

Đukanović sa dijasporom: Crna Gora ponosna na to kako nas predstavljate u svijetu

Đukanović je, govoreći o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, kazao da su na udaru njeni fundamenti, na kojima jedino može postojati i opstati kao građanska, sekularna i evropska država

11578 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Za sve što je dobro u Crnoj Gori u značajnoj mjeri je zaslužna i naša dijaspora, čiji su privrženost, posvećenost i ljubav prema svojoj domovini realna osnova za optimizam s kojim gledamo na našu bolju, izvjesno evropsku budućnost, poručio je predsjednik Milo Đukanović tokom susreta sa predstavnicima dijaspore u Njujorku.

Đukanović je, govoreći o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, kazao da su na udaru njeni fundamenti, na kojima jedino može postojati i opstati kao građanska, sekularna i evropska država.

"Predsjednika sa suprugom i članovima delegacije u ime brojnih iseljenika u SAD pozdravio je ugledni, veoma uspješni biznismen Refko Radončić. On je kazao da je susret s predsjednikom Đukanovićem za njih poseban dan, jer mogu iz prve ruke da se upoznaju o zbivanjima u Crnoj Gori koja ih brinu, ali ne kolebaju da čvrsto ostanu na pravom putu zaštite interesa svoje države", saopšteno je iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Đukanović dijaspora
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Radončić je, kako dodaju, kazao da je ponosan na ogromnu većinu iseljeničke zajednice koja je u svim prelomnim trenucima "bila i ostala uz svoju državu, i uz Predsjednika". "Moramo stati iza svoje države, vlasti će se mijenjati, ali država je neprolazna", poručio je Radončić, uz zahvalnost Đukanoviću, između ostalog, i zato što je "održao riječ i bio uz svoj narod nedavno na Cetinju", kao i za to što "svojim autoritetom uliva nadu da će se na pravi način odgovoriti nasrtajima na Crnu Goru". Taj odgovor, ističe Radončić, mora biti zajednički, jedinstven i u Crnoj Gori i u dijaspori. Đukanović je, uz zadovoljstvo što je ponovo u prilici da nastavi praksu susreta sa našim ljudima u svijetu, zahvalio prisutnima i ukupnoj dijaspori za sve dobro što čine za Crnu Goru, ne zaboravljajući nikada kakav je jedinstven odnos dijaspora pokazala prema državi svog porijekla kada je bilo najpotrebnije.

"Crna Gora je ponosna na to kako nas naši ljudi u svijetu predstavljaju", poručio je Đukanović.

Pozvao ih je i ovom prilikom da uvijek budu lojalni građani zemlji koju su odabrali za svoj život. To, kako je rekao, govori svim našim ljudima u svijetu, posebno u Americi, i podsjetio da je Crna Gora rijetko od koje zemlje imala podršku kao od Sjedinjenih Američkih Država u izazovima kroz koje je prolazila.

Predsjednik je kazao da je, od svega što je postignuto u Crnoj Gori, najvredniji mir i njen multietnički i multivjerski karakter. Podsjetio je na mnoga postignuća u prethodnom periodu, ali i na slabosti iz kojih, kako je rekao, "izvlačimo nauk".

"Zato je glavni zadatak u ovom trenutku da svi zajedno, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, očuvamo vrijedne tekovine Crne Gore, da povratimo povjerenje investitora i ohrabrimo i naše ljude iz dijaspore da ulažu u zemlju svog porijekla, i da je vratimo na put napretka i razvoja. Za sve što je dobro u Crnoj Gori u značajnoj mjeri je zaslužna i naša dijaspora, čiji su privrženost, posvećenost i ljubav prema svojoj domovini realna osnova za optimizam s kojim gledamo na našu bolju, izvjesno evropsku budućnost", zaključio je Đukanović, uz osvrt i na regionalni, evropski i globalni kontekst u kom se odvijaju aktuelni procesi u našoj zemlji.