Akcija čišćenja crnogorskih obala od sjutra na 19 lokacija

Početak akcije čišćenja zakazan je za 9:30h, uz poštovanje svih epidemioloških mjera

3787 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čišćenje crnogorskih obala zakazano za Evropski i Svjetski dan čišćenja obala 18. Septembar bilo je odloženo zbog nevremena koje je taj dan zahvatilo cijelu Crnu Goru. Čekala se prva sunčana subota da se akcija realizuje. Pozivamo Vas da nam se pridružite sjutra na 19 lokacija u 15 crnogorskih Opština, navodi se u saopštenju.

"25og Septembra nekoliko stotina volontera čistiće obale mora, rijeka i jezera na 19 lokacija širom Crne Gore. Početak akcije čišćenja zakazan je za 9:30h, uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Svako ko je zainteresovan pozvan je da se registruje putem cleanupmontenegro.me sajta i izabere jednu od 19 lokacija", kazali su.

Dodaju da se pod pokroviteljstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, EU info centra, Ministarstva ekologije i mnogobrojnih partnera, Zero Waste Montenegro peti put zaredom organizuje volontersku akciju čišćenja crnogorskih obala.

Iz EU Info Centra su naveli da su centralne lokacije na kojima će se čistiti podgorička plaža Galeb i plaža Buljarica u Budvi.

"Buljaricu će čistiti predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori i diplomatskog kora sa volonterima", kaže se u saopštenju.

Dodaju da će sakupljeni otpad biti kategorizovan i dokumentovan kao dio globalne inicijative #BrandAudit.

"Dobijeni podaci će biti korišćeni za sačinjavanje preporuka proizvođačima i opštinama u pogledu smanjenja otpada, njegovog sakupljanja, ponovne upotrebe i boljeg recikliranja. O rezultatima akcije u Crnoj Gori mediji će biti obaviješteni do početka oktobra", objasnili su.

Prema njihovim riječima uz čišćenje otpada svake godine se vrši i njegova revizija i svake godine rezultati su jako slični. Kako su dalje kazali više od polovine otpada čine flaše za jednokratnu upotrebu, a najveći zagađivači su "svjetske, ali i lokalne kompanije koje proizvode napitke u ambalaži za jednokratnu upotrebu".

"Čistiće se 19 lokacija u 15 opština: Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Žabljak, Mojkovac, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Gusinje, Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva, Bar i Ulcinj, tako da se volonteri iz bilo kog dijela zemlje mogu pridružiti akciji, a da ne putuju mnogo. Više informacija na linku: http://cleanupmontenegro.me . ", kazali su.