Još jedna PCR laboratorija za brže dijagnostikovanje virusa

Procesi rada na ovim aparatima su do maksimalne mjere programirani i automatizovani, što eventualne greške u radu svodi na najmanju moguću mjeru

6320 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Wonderlika
Foto: Wonderlika

U Centru za Patologiju u okviru Kliničkog centra Crne Gore otvorena je savremena PCR laboratorija koja može da analizira 500 uzoraka za 8 sati sa visokotehnološkom opremom koja omogućava dijagnostikovanje raka, HIV-a i drugih bolesti u ranim fazama.

Prof. dr Filip Vukmirović, direktor Centra za patologiju Kliničkog centra Crne Gore ovim povodom je kazao da je “do sada bila uobičajena praksa da se pacijenti uzorkuju ovdje u Kliničkom centru, a da se analize rade u Institutu za javno zdravlje"

PCR laboratorija
foto: Wonderlika

"Novom laboratorijom, osim što ćemo moći ovde u KCCG da uradimo analizu za sve naše pacijente, ujedno ćemo i rasteretiti kapacitete Instituta za javno zdravlje. Prva analiza sa kojom počinjemo rad je PCR analiza na koronavirus. Procesi rada na ovim aparatima su do maksimalne mjere programirani i automatizovani, što eventualne greške u radu svodi na najmanju moguću mjeru. Ova laboratorija nam takođe omogućava da uradimo širok spektar drugih testova, uključujući analize na HIV virus, citomegalo virus, herpes simplek virus, Epstein-Barr virus, analize na polno prenosive bolesti, veliki broj tipova HPV virusa i druge”, naveo je Vukmirović.

PCR laboratorija
foto: Wonderlika

S obzirom na to da je Centar za patologiju Kliničkog centra Crne Gore baza Medicinskog fakulteta u Podgorici, kako navodi, puštanje u rad ove laboratorije omogućiće naučnicima ove ustanove učešće u velikom broju naučno-istraživačkih projekata.

PCR laboratorija
foto: Wonderlika

Imamo još mnogo toga da uradimo prije nego što konačno možemo reći da je pandemija COVID-a iza nas. Virus mutira, stvarajući nove izazove za ljekare, naučnike i vlade širom svijeta. Najvjerovatnije ćemo se suočiti sa još najmanje dva talasa bolesti. Dok se ne pronađe rješenje krize, moramo uložiti sve moguće napore da zaštitimo ljude. Ovo je globalni problem i potrebni su nam zajednički napori da ga prevaziđemo. Čast nam je što Oleg Deripaska može biti od pomoći narodu Crne Gore - zemlje koja mu mnogo znači i koja uvijek može računati na njegovz podršku” rekli su iz fondacije Volnoe Delo, koja je donator ove laboratorije.

Bonus video: