Nikšić - Od zelene stolice, do zelenog grada

Kako je istakla, lokalna uprava podržava sve projekte koji se tiču očuvanja prirode i zaštite životne sredine, posebno od nevladinog sektora.

3885 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nikšić bi u budućnosti, ukoliko se potrude donosioci odluka, civilni i nevladin sektor, kao i građani, mogao da postane zeleni grad. Za početak krenuće od tzv. „zelene stolice“ u lokalnom parlamentu, preko lokalnog zelenog parlamenta, rečeno je prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji između Opštine Nikšić i NVO Udruženje za promociju turizma i zaštitu životne sredine "Morakovo". Pomenuta NVO, u partnerstvu sa NVO Demokratske evropske inicijative Danilovgrad, realizuje projekat "Mislimo, djelujmo i inspirišimo svoju okolinu za održivi razvoj".

„Želimo da u našoj lokalnoj zajednici i kroz ovaj projekat promovišemo ekološke vrijednosti, razvoj zelene ekonomije, preduzetništva, koncepta održive ekonomije biodiverziteta i da to bude jedan od smjernica, mada je i do sada bio definisan, razvoja naše opštine, koja bi u doglednom vremenu Nikšić mogao da bude 'zelena' opština, s obzirom na kapacitete koje u našoj opštini imamo, posebno ako mislimo na poljoprivredu, razvoj zelenih ekonomija, turizam“, kazala je Vera Mirković, rukovodilac Sektora za zaštitu životne sredine u Opštini Nikšić.

Kako je istakla, lokalna uprava podržava sve projekte koji se tiču očuvanja prirode i zaštite životne sredine, posebno od nevladinog sektora.

Radmila Bajagić, projekt menadžerka u NVO koje realizuju projekat, kazala je da žele da ukažu donosiocima odluka da je neophodno zaštitu životne sredine sagledavati cjelovito, bez obzira na teritorijalne granice opština. Pošto se pomenuti projekat realizuje u opštinama Nikšić i Danilovgrad, Bajagić je kao primjer navela rijeku Zetu koju je danilovgradska lokalna vlast zaštitila, ali ne i nikšićka, i istakla da svi moraju da shvate da životna sredina nije djeljiva.

„Prethodno smo radili projekat 'Značaj očuvanja biodiverziteta u Župi nikšićkoj' i kroz njega smo prepoznali motiv da je neophodno na nivou donosioca odluka u Opštini Nikšić promijeniti neke stvari. Mi to upravo hoćemo na način što bi konsolidovali sve redove koji mogu dati doprinos toj promijeni, pa ćemo formirati lokalni ekološki parlament gdje bi udružili sve organizacije kojima je životna sredina predmet rada, kao i sve građane, a posebno akademsku zajednicu i ljude koji imaju specifična znanja iz oblasti životne sredine kako bi zajednički naporima, kroz zelenu stolicu u parlamentu, koju prihvata opština Nikšić, napravili uticaj u stručnom dijelu“, kazala je Bajagić.

Kako je naglasila projekat će poslužiti kao inspiracija privrednim subjektima, organizacijama civilnog društva i Opštini, da zajedničkim radom stvaraju koherentnu sredinu za zelenu tranziciju koja nam predstoji u narednoj deceniji.

„Želimo da upoznamo širu javnost sa zelenim planom Evrope, zelenim standardima u proizvodnji i potrošnji kako bi svako od nas prepoznao svoju ulogu u društvenoj promjeni koja je neophodna da bi se išlo u zelenu tranziciju, a primjena ekoloških standarda je osnov svih zelenih tranzicija“, istakla je projekt menadžerka.

Pokušaće da upravo realizacijom projekta prepoznaju koji su to problemi sa kojima se kako lokalne uprave, privrednici, NVO, ali i građani sreću pri primjeni standarda, uz napomenu da je zagađenje životne sredine osnov svih problema koji su, ne samo naš, već i globalni izazov.

Projekat traje do juna naredne godine, a finansira ga Evropska unija. Podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika- M'BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich Ebert Stftung (FES), NVO Politikon mreža i NVO Centar za istraživanje i zaštitu ptica (CZIP).

Bonus video: