đukanović na Dijalogu na visokom nivou o energiji

Naučna utemeljenja da budu osnov za politike sa globalnim uticajem

Predsjednik je kazao da je kriza izazvana pandemijom koronavirusa potvrdila važnost naučno zasnovanog pristupa u kreiranju svih politika, pa i energetske

8932 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Milo Đukanović ukazao je na važnost afirmacije nauke i istraživanja u traženju rješenja koja nameću energetski izazovi, a kojih iz dana u dan postajemo sve više svjesni.

Naučna utemeljenja moraju biti osnov za politike koje imaju globalni uticaj, poručio je Đukanović koji je, na poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša, govorio na Dijalogu na visokom nivou o energiji, koji se održava u virtuelnom formatu na nivou samita u sjedištu UN-a u Njujorku.

"Zemlja je naš zajednički dom u kojem živimo, stvaramo i gradimo bolju budućnost za nove naraštaje. Naša pregnuća doprinose bržem razvoju, a razvoja nema bez energije. Svjesni važnosti energije za čovječanstvo, ali i važnosti načina na koji energiju stvaramo i trošimo, kreirali smo jasnu zajedničku viziju koja ne pravi podjelu među zemljama prema njihovoj veličini ili ekonomskoj snazi, već prema odgovornosti njihovih lidera da dogovoreno sprovedu u djelo", kazao je Đukanović, kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Podsjetio je da je naša država podržala Agendu za održivi razvoj 2030 i Pariski sporazum o klimi, te da slijedi smjernice Okvirne konvencije o klimatskim promjenama.

"Mi jesmo mala zemlja, sa godišnjom proizvodnjom od oko 3.500 gigavat sati (GVh), ali je naša posvećenost zajedničkim ciljevima velika. Tokom posljednje decenije gradili smo isključivo manje energetske objekte koji koriste obnovljivu snagu vode, vjetra i sunca. To znači da smo veoma ozbiljno shvatili upozorenja naučnika širom svijeta o potrebi smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte. Preuzeli smo obavezu da do 2030, u odnosu na baznu 1990. godinu, smanjimo emisiju za 30%. Ovaj cilj smo već postigli. U susret konfrenciji Ujedinjenih nacija u Glazgovu, ažurirali smo nacionalno utvrđeni doprinos, i podigli ljestvicu na 35%, s potencijalom za dalja unapređenja."

Đukanović je istakao da je kriza izazvana pandemijom koronavirusa potvrdila važnost naučno zasnovanog pristupa u kreiranju svih politika, pa i energetske, i dodao da posljednji događaji u pojedinim industrijama ukazuju na potencijal čiste energije.

"Naša je obaveza da ohrabrimo sve koji ulažu ogroman napor da izmijene cijele proizvodne koncepte. Čista, niskokarbonska, bezbjedna ali efikasna energija, treba da bude osnov novog razvojnog zamaha. Zato je potrebno da snažnije podržimo prelazak na čistu energiju. Crna Gora pozdravlja inicijativu svih zemalja koje već rade na uvođenju potpuno čiste energije, i podržava formulisanje zajedničke vizije i saradnje sa zemljama koje se zalažu za proizvodnju čiste energije."

Đukanović je kazao i da Crna Gora, kao ekološka država, snažno podržava aktivnosti na ublažavanju klimatskih promjena i jačanje svijesti da se ekonomski razvoj ostvaruje uz maksimalnu zaštitu životne sredine.

Samo na taj način, kako je poručio, možemo obezbijediti bolju zaštitu globalnog biodiverziteta u godinama koje su pred nama.

"U skladu sa Evropskim zelenim dogovorom i politikom EU u oblasti energetike, planiramo dalji razvoj energetskog sektora kroz zelenu energetsku tranziciju i dekarbonizaciju, povećanjem korišćenja energije iz obnovljivih izvora i unapređenjem energetske efikasnosti, kao i izgradnjom infrastrukturnih objekata za povezivanje sa susjednim energetskim sistemima."

"Osiguravanjem pravedne i inkluzivne tranzicije prema klimatskoj neutralnosti želimo da klimatske i ekološke izazove pretvorimo u šanse i konkurentsku prednost. Vjerujem da ćemo posvećenim radom u tome uspjeti i da ćemo Dekadu akcije iskoristiti na najbolji mogući način", zaključio je Đukanović.