Unaprijediti saradnju na zaštiti Jadranskog mora

Vrhovne revizorske institucije se nadaju uspostavljanju stalnog komiteta ili ekspertske platforme za saradnju

1383 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DRI
Foto: DRI

Delegacija Državne revizorske institucije (DRI), koju je predvodio predsjednik Senata Milan Dabović i senator Branislav Radulović, prisustvovala je u Trstu međunarodnom sastanku vrhovnih revizorskih institucija povodom potpisivanja Zajedničke izjave i prezentovanja zajedničkih rezultata paralelne revizije uspjeha na temu „Upravljanje intervencijama u slučaju iznenadnog zagađenja Jadranskog mora“.

Dabović je, zajedno sa predsjednicima vrhovnih revizorskih institucija Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Italije, potpisao Zajedničku izjavu, koja je rezultat sedam nacionalnih izvještaja o reviziji na temu upravljanja intervencijama u slučaju iznenadnog zagađenja Jadranskog mora.

Zajednička izjava, kako je saopšteno iz DRI, sadrži ključne poruke za vlade zemalja učesnika paralelne revizije uspjeha da hitno usvoje mjere usmjerene na jačanju sistema prevencije i upravljanja odgovorima na zagađenje mora, jačanju prekogranične saradnje kroz usvajanje zajedničkog plana hitnog djelovanja i organizovanja zajedničkih vježbi.

"U cilju unaprjeđenja saradnje na zaštiti Jadranskog mora - kao zajedničkog prirodnog bogatstva Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Crne Gore i Slovenije – vrhovne revizorske institucije se nadaju uspostavljanju stalnog komiteta ili ekspertske platforme za saradnju u cilju razmjene informacija i iskustava, širenja i prenosa dobre prakse, kao i u cilju razvoja zajedničkih ekoloških projekata usmjerenih na prevenciju i upravljanje odgovorima na zagađenje mora", navodi se u saopštenju.

Iz DRI su kazali da će upoznati Vladu i skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet sa sadržajem Zajedničke izjave, koja ima za cilj da unaprijedi sistem upravljanja intervencijama u Crnoj Gori u slučaju iznenadnog zagađenja Jadranskog mora.

Na međunarodnom sastanku, pored Zajedničke izjave prezentovan je Kompendijum, koji sadrži sažetke nacionalnih izvještaja o reviziji sa najvažnijim nalazima i preporukama.

Državna revizorska institucija je krajem aprila objavila konačan Izvještaj o reviziji efikasnosti „Upravljanje intervencijama u slučaju iznenadnog zagađenja u Jadranskom moru“.

Bonus video: