Prava: Nemoguće obavljati najosnovnije stvari zbog novih mjera

Iz Prave Crne Gore pozvali da se omogući "potpuna sloboda izbora" za one koji ne žele da se vakcinišu protiv Kovida-19

3593 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Vakcine za građane koji žele da se vakcinišu protiv Kovida-19 treba obezbijediti, ali i u punom smislu treba poštovati odluku i volju onih koji ne žele to da učine, bez bilo kakvih posljedica po njih, ocijenili su u Pravoj Crnoj Gori.

Smatraju da se postojeće epidemiološke mjere mogu u značajnoj mjeri liberalizovati.

"Nove epidemiološke mjere izazvale su nezadovoljstvo i negodovanje kod velikog broja građana Crne Gore. Njima smo, na neki način, onemogućeni obavljati najosnovnije stvari. Ostavljanje izbora građanima da izaberu da li će prilikom ulaska u neke objekte koristiti potvrdu o vakcinaciji, a vakcina je, napominjemo, besplatna, ili će koristiti druge potvrde, poput potvrde o posjedovanju antitijela ili antigenskog testa u vremenu kad nam je stanovništvo osiromašeno što zbog krize izazvane koronom, što zbog dugogodišnje represije bivše vlasti, i ne može da priušti vađenje testova svakih 48h do 72h, zapravo nije puna sloboda izbora", navodi se u saopštenju.

Smatraju da odluka o vakcinisanju mora biti stvar pune slobodne volje i punog slobodnog izbora, te da se na taj način mora pokazati da živimo u demokratskom društvu u kojem su Ustavom zagarantovane vrijednosti - sloboda izbora, sloboda kretanja i sloboda govora, "ali i mogućnost da biramo bez finansijskog opterećivanja građana."

Iz Prave su kazali da podržavaju to što vakcinacija u Crnoj Gori nije obavezna i istakli da ohrabruju takav pristup. "Ali, sa druge strane, ako vađenje drugih potvrda iziskuje značajna finansijska sredstva građana, smatramo da Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje treba barem da uklone ograničenje važenja potvrde pozitivnog PCR testa zbog građana koji su prebolovali koronu, a ne žele da se vakcinišu."

"Smatramo da se mjere mogu dosta liberalizovati i prilagoditi građanima, kao na primjer: Zašto ograničavati Covid potvrde građanima koji su prebolovali koronu na 6 mjeseci, kad je opšte poznato, da je prirodni stečeni imunitet (preležana infekcija) jači od vještačkog stečenog imuniteta (vakcinacijom)? To potvrđuje podatak iz IZJZ, da je od maja mjeseca od kovid infekcije umrlo 53 vakcinisana pacijenta. Podsjećamo da je od maja prošlo tek 4 mjeseca, a kovid potvrda važi kod vakcinisanih neograničeno", navodi se u saopštenju Prave.

Na drugoj strani, kako dodaju, "mnogo manje ili nijedan pacijent nije umro nakon drugi put preležane infekcije".

"I struka potvrđuje da je drugi put preležana bolest lakša. Vakcine kao što se vidi nisu svemoguće. Vakcinisani dakle može da oboli, može da umre, može da prenese infekciju, a kada putujemo u zemlje EU traže nam PCR test."

"Mnogo je bitnije da se poštuju epidemiološke mjere koje su važile i ranije, a koje su bile liberalnije u odnosu na nove mjere i koje su građani na neki način i prihvatili, jer su im davale određenu dozu slobode, i veću mogućnost izbora. Kao primjer efikasnosti odgovornog poštovanja mjera i ozbiljnog kontrolisanja od strane institucija u čijoj je to nadležnosti imamo Kinu koja je suzbila epidemiju prije pojave vakcina za samo 4 mjeseca", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: