u toku i pripreme za doček patrijarha srpskog Porfirija

Berane: Posljednje pripreme za sjutrašnje ustoličenje Metodija

Ustoličenje će biti obavljeno u porti manastira, i za tu priliku su postavljene glavna bina, bina za novinare, kao i tribina za visoke zvaničnike koje će prisustvovati tom činu

13573 pregleda 67 reakcija 67 komentar(a)
Manastir Đurđevi stupovi, Foto: Tufik Softić
Manastir Đurđevi stupovi, Foto: Tufik Softić

U manastiru Đurđevi stupovi u Beranama obavljaju se posljednje pripreme za sjutrašnje ustoličenje novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Istovremeno su u toku i pripreme za doček patrijarha srpskog Porfirija, koji će zajedno sa mitropolitom Joanikijem, predvoditi čin ustoličenja sjutra u devet sati.

Ustoličenje će biti obavljeno u porti manastira, i za tu priliku su postavljene glavna bina, bina za novinare, kao i tribina za visoke zvaničnike koje će prisustvovati tom činu.

Budući da se očekuje veliki broj vjernika i građana, kako iz Berana, tako i iz drugih gradova Crne Gore, prostor i okolina manastira su dobro pripremljeni za prijem.

Za tu svrhu su postavljena i tri velika video bima, na kojima će posjetioci koji ne budu našli mjesto u porti, moći sa platoa preko puta manastira da prate događaj.

Patrijarh Porfirije će u Berane stići danas u 17 časova i za njega se sprema poseban doček.

Zbog ovog događaja desetak dana unazad popunjeni su svi hotelski kapaciteti u Beranama i okolini.

Sjutrašnje ustoličenje biće direktno prenošeno, i za te svrhe već nekoliko dana obavljaju se pripreme i ispred manastira je postavljen specijalni kamion.

Ulice kuda će se prolaziti već su uređene, a pored autobuske stanice postavljen je veliki bilbord sa likom patrijarha Porfirija i episkopa Metodija.

U Beranama vlada potpuno normalna atmosfera, i očekivanja su da će dvodnevni događaj proteći u najboljem redu.