bivši direktor ističe da nikad nikakve primjedbe nije bilo

Sliku Svetog Save skidaju nakon skoro četiri decenije

Prosvjetna inspekcija naložila kotorskoj Gimnaziji da ukloni sliku Svetog Save

28739 pregleda 216 reakcija 177 komentar(a)
Skoro četiri decenije slika nije smetala: Kotorska Gimnazija, Foto: Ivana Komnenic
Skoro četiri decenije slika nije smetala: Kotorska Gimnazija, Foto: Ivana Komnenic

Iako je zidove kotorske Gimnazije krasila još od 1984. godine, slika Svetog Save moraće da bude uklonjena iz kabineta za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik.

Kako je saopšteno “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove, Prosvjetna inspekcija nedavno je, po prijavi roditelja, kontrolisala kotorsku Gimnaziju i zatražila od uprave škole da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save iz kabineta, pozivajući se na član 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je precizirano da je “obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera”.

Prethodno je jedan podgorički medij objavio da je roditelj poslao sliku sa roditeljskog sastanka u toj školi, na kojoj se vidi da je na zid iznad školske table pored grba Crne Gore okačena i slika Svetog Save.

”Vijestima” je iz škole nezvanično potvrđeno da su nedavno imali posjetu Prosvjetne inspekcije, a da je ustanova kontrolisana upravo zbog prijave u vezi sa slikom. Tvrde još da je u školi pored te, još nekoliko desetina slika pisaca, koji su se izučavali u sklopu narodne i srednjovjekovne književnosti. Ističu i da se isti pisci i danas izučavaju u sklopu izbornog dijela programa za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik.

Iz uprave škole napominju i da se niko od roditelja nije obratio nastavnom osoblju ili menadžmentu “niti pismeno niti usmeno”.

Da je slika decenijama u kotorskoj Gimnaziji, posvjedočio je u izjavi za “Vijesti” nekadašnji direktor Mirko Maslovar, koji je ovom školom rukovodio od 1982. do 2011. godine.

”Od 1984, od kad smo se uselili, tamo je slika Svetog Save, u kabinetu za tadašnji srpsko-hrvatskog jezik i književnost, zato što je i književnost Svetog Save bila dio školskog programa”, kazao je Maslovar “Vijestima”.

Na pitanje da li su ikada imali primjedbe roditelja ili nastavnog osoblja zbog te i desetine drugih slika pisaca narodne i srednjovjekovne književnosti, Maslovar ističe da nikad nikakve primjedbe nije bilo.

”Ni od strane roditelja, ni od strane inspekcije, niti od strane osoba koje su kontrolisale aktiv za srpsko-hrvatski jezik i književnost. To nije ikona, to je slika”, objašnjava on.

Maslovar smatra da su se sada umiješale politika i javno mjenje, i to “bespotrebno”.

”Vijesti” su takođe pokušale da kontaktiraju i donedavnog dirketora ustanove Boža Perovića, ali nije odgovarao na pozive i SMS poruke novinarke.

Perović je sredinom jula razriješen funkcije direktora, a na njegovo mjesto za vršiteljku dužnosti imenovana je Slavica Stupić.