ustoličenje episkopa metodija u beranama

Loš primjer: Premijer, ministri i poslanici ne poštuju epidemiološke mjere

Vjerske obrede uz prisustvo vjernika na otvorenom mjerama je dozvoljeno obavljati uz obezbjeđivanje najmanje četiri metra kvadratna po osobi. Obavezno je pridržavanje mjera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra

49051 pregleda 2211 reakcija 199 komentar(a)
Foto: Tufik Softić
Foto: Tufik Softić

Na ustoličenju u manastiru Đurđevi stupovi masovno se krše epidemiološke mjere.

Premijer Zdravko Krivokapić, ministri i poslanici ne nose zaštitne maske, a ne poštuje se ni fizička distanca.

Ustoličenju ustoličenju episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija prisustvuju ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović...

Berane ustoličenje
foto: Tufik Softić

Od poslanika, koji ne poštuju epidemiološke mjere, prisutni su Jovan Vučurović, Jelena Božović, Slaven Radunović, Marko Milačić, Maksim Vučinić, Milun Zogović, Momo Koprivica, Vladimir Martinović.

Berane ustoličenje
foto: Tufik Softić

Mjere ne poštuju ni direktor Fonda zdravstva Dragoslav Šćekić, direktor ANB-a Dejan Vukšić, gradonačelnici Marko Carević, Željko Komnenović, Tihomir Bogavac...

Berane ustoličenje
foto: Tufik Softić

Takođe, zaštitne maske ne nosi ni veliki broj građana, koji prisustvuje ustoličenju episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Vijesti se izvinjavaju poslanici Maji Vukićević s obzirom da je u prvoj verziji teksta pisalo da je ona bila među poslanicima koji su kršili mjere.

Berane ustoličenje
foto: Tufik Softić

Vlada Crne Gore je na sjednici 31. marta donijela Program rada za 2021. godinu, gdje se zdravlje i zdrava životna sredina nameće kao jedan od ključnih prioriteta "u uslovima kada je naše zdravlje ugroženo i kada pandemija virusa kovid-19 ne zaobilazi ni Crnu Goru". Za ovaj prioritet definisano je 25 ciljeva, od kojih je prvi poboljšanje epidemiološke zaštita građana od kovid-19.

Opštim epidemiološkim mjerema vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Poslanici
Poslanici foto: Tufik Softić

Mjerama je predviđeno da se vjerski obredi uz prisustvo vjernika, u vjerskom objektu, mogu obavljati uz obezbjeđivanje najmanje 10 metara kvadratnih prostora po osobi.

Vjerske obrede uz prisustvo vjernika na otvorenom mjerama je dozvoljeno obavljati uz obezbjeđivanje najmanje četiri metra kvadratna po osobi.

Obavezno je pridržavanje mjera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra. Takođe, zabranjeno je zadržavanje duže od 30 minuta.

Mjerama koje je donijelo Ministarstvo zdravlja, vjerske zajednice su obavezne da odrede jedno ili više lica koja će vršiti kontrolu, prilikom održavanja vjerskih obreda.

Te osobe su obavezne da kontrolišu da li osobe prilikom ulaska i boravka u vjerskim objektima nose zaštitne maske i poštuju mjeru minimalne fizičke distance.

Na ulasku/izlasku iz vjerskih objekta obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku i da je jasno istaknuto obavještenje o broju osoba koje istovremeno mogu biti u vjerskom objektu. Takođe istaknuti obavještenja o obaveznom nošenju maske, uz neophodnu fizičku distancu od najmanje 2 metra.

Zabranjeno je dodirivanje ili bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe.

Mjerama je predviđeno da su vjerske zajednice obavezne da aktivnosti, kad god je to moguće, prenose putem radio ili TV programa, ili na drugi način, koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskim aktivnostima bez odlaska u vjerske objekte.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ), u Crnoj Gori je trenutno aktivno 7.806 slučajeva koronavirusa.

Institut je u subotu registrovano 489 novih slučajeva koronavirusa, a umrlo je osam osoba.