Dug put do vakcinacije djece

Domaći epidemiolozi preporučuju imunizaciju mlađih od 16 godina samo ako imaju hronične bolesti, dok u Evropi i regionu redovno rukav zavrnu i dvanaestogodišnjaci

34212 pregleda 165 reakcija 19 komentar(a)
Pojedine evropske zemlje predložile vakcinaciju tinejdžera zbog širenja delta soja (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Pojedine evropske zemlje predložile vakcinaciju tinejdžera zbog širenja delta soja (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Dvojica dječaka, braća uzrasta 13 i 15 godina, vakcinisala su se nedavno u Univerzitetskom sportskom centru u Podgorici, bez obzira što naši epidemiolozi preporučuju imunizaciju mlađih od 16 godina samo ako imaju hronične bolesti.

Njihova majka, Maja D.A. ispričala je da dječaci nisu imali nikakvih nus pojava nakon prve doze “Fajzer” vakcine i čekaju 12. oktobar kada će biti revakcinisani, za razliku od većine vršnjaka.

Institut za javno zdravlje (IJZ) “Vijestima” ni nakon 20 dana nije dostavio podatke o tome koliko je vakcinisanih po starosnim kategorijama, kao ni koliki je procenat maloljetnih osoba koje su se vakcinisale.

Prema trenutnim preporukama nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG) od prije mjesec i po, preporučuje se vakcinacija djece uzrasta od 12 do 17 godina ako ona, ili neko od članova porodice, imaju hronična oboljenja. Vakcinacija djece moguća je samo dostupnom mRNA vakcinom (proizvođača Fajzer). Ostali maloljetnici, stariji od 12 godina, mogu da se vakcinišu uz konsultaciju sa pedijatrom i saglasnost roditelja, ili staratelja.

Samo upornost roditelja

Majka dječaka koji su među prvima primili “Fajzer” vakcinu, a pohađaju osnovnu i srednju školu, kazala je da nadležne institucije daju veoma malo informacija o značaju vakcinacije djece, koja se uveliko sprovodi u evropskim zemljama. Preporuku, odnosno zeleno svjetlo da se djeca vakcinišu, dobila je od crnogorskog pedijatra, nakon što su njeni rođaci u Austriji i Francuskoj vakcinisali svoje mališane.

”Ne pratim mnogo televiziju, pogotovo ne strane kanale. U momentu kada su mi saopštili da se djeca u Evropi vakcinišu, kao i da brojne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, bilježe porast inficirane djece, došla sam na ideju da razgovaram sa sinovima o tome. Stariji nije bio raspoložen za vakcinaciju u tom trenutku, a mlađi, koji puni 14 godina u novembru je odmah iskazao interesovanje”, kazala je D.A.

Ona je rekla da je sredinom avgusta konsultovala pedijatra, a da se početkom septembra, kada je počela škola, dogovorila sa djecom da se vakcinišu i pođu u Muzički centar. Tada, kako je kazala, već nekoliko vršnjaka iz odjeljenja inficiralo se koronavirusom, a IJZ je dnevno bilježio i do desetak smrtnih slučajeva.

”Na tom punktu nam je rečeno da ne vakcinišu djecu i uputili su nas kod izabranog pedijatra. Ona je bila u kovid ambulanti. Interesovalo me je da li nam neko može dati uput, s obzirom na to da su djeca zdrava”, rekla je sagovornica i pojasnila da nikakav odgovor na Tviteru nisu dobili od Ministarstva zdravlja i IJZ.

Dječaci su na kraju vakcinisani u Univerzitetskom centru, nakon konsultacije sa ljekarkom. Njihova majka tvrdi da je osoblje bilo ljubazno, iako ih je u prvi mah medicinska sestra pitala koju vakcinu primaju, iako je za djecu dozvoljena samo “Fajzer”.

EMA u maju odobrila vakcinaciju

Evropska agencija za ljekove (EMA) još u maju je dala saglasnost da se djeca uzrasta između 12 i 15 godina vakcinišu “Fajzerom”, dok je u julu ove godine za istu starosnu kategoriju odobrena i vakcina proizvođača “Moderna”. Većina evropskih zemalja, uključujući i susjednu Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku, sprovode imunizaciju osoba uzrasta već od 12 godina. U Danskoj je vakcinisan veći dio dječje populacije najmanje jednom dozom, kao i u Francuskoj, gdje je više od polovine djece od 12 do 17 godina revakcinisano.

Njemačka je, kao i Crna Gora, preporučila vakcinaciju za djecu staru od 12 do 15 godina koja imaju zdravstvenih problema, da bi, nakon širenja delta soja, predloženo i za ostale tinejdžere. Švedska praktikuje vakcinaciju djece sa hroničnom oboljenjima pluća ili drugim stanjima uslijed kojih je narušen imunitet.

Među 3.486 uzoraka, u subotu su registrovana 363 nova slučaja koronavirusa. Prijavljena su i tri smrtna ishoda - iz Podgorica, Kotora i Nikšića. Najmlađi je imao 56, a najstariji 59 godina.

Vakcinisana trećina u vojsci i policiji

IJZ sedmicama ne odgovara na pitanja o tome koliko je vakcinisanih po starosnim kategroijama, ali ni koliko ih je po prioritetnim grupama, kao što su zdravstveni radnici, prosvjetni radnici, vitalne službe na državnom ili opštinskom nivou. Iz Ministarstva zdravlja kazali su da je vakcinisano više od 80 odsto zaposlenih u zdravstvu, ali precizne podatke po institucijama nisu saopštene.

Iz najveće zdravstvene ustanove, Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), saopšteno je da je u toj ustanovi, od početka imunizacije vakcinisano više od 56 odsto zaposlenih, kao i 75 odsto ljekara.

”Važno je napomenuti da je procenat imunizacije veći, jer se navedeni procenti odnose samo na vakcinisane preko ambulante KCCG budući da je, takođe, dio zaposlenih vakcinisan na drugim vakcinalnim punktovima (domovi zdravlja, inostranstvo), ali tim bazama podataka nemamo pristup”, odgovorili su iz KCCG.

U opštoj bolnici Bar, koja je kovid centar za jug, vakcinisano je oko 60 odsto zaposlenih, a u nikšićkoj oko 58 odsto zdravstvenih radnika.

Iz Ministarstva odbrane kazali su “Vijestima” da je vakcinisano oko 32 odsto pripadnika Vojske, dok je iz Uprave policije saopšteno da je do 13. septembra revakcinisano 34,4 odsto zaposlenih.

CIN CG
foto: CIN CG

Bonus video: