Injac: Nastavljaju sa reformama u oblasti odbrane

Injac i Farnam su naveli da će, na obostranu korist, zajedničkim naporima nastaviti da jačaju postojeći Program državnog partnerstva.

3074 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Odbrana.gov.me
Foto: Odbrana.gov.me

Crna Gora će posvećeno nastaviti da sprovodi neophodne reforme u oblasti odbrane i ulagati u dalje usavršavanje kapaciteta Vojske, poručila je resorna ministarka Olivera Injac.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je Injac, tokom sastanka sa komandantom Nacionalne garde savezne države Mejn, Daglasom Farnamom, istakla sadržajnu odbrambenu saradnju Vojske i Nacionalne garde u okviru Programa državnog partnerstva (SPP).

SPP je, kako je navela Injac, značajno doprinijela razvoju kapaciteta crnogorskog odbrambenog sistema.

“Injac je posebno istakla aktuelnu saradnju u domenima modernizacije vojnih sposobnosti, sajber odbrane, operacija traganja i spašavanja, kao i strateških komunikacija”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Farnam je, kako se navodi, naglasio značaj prijateljskih i partnerskih odnosa Crne Gore i Mejna, kao i obostranu posvećenost sveukupnom razvoju.

On je najavio da će Nacionalna garda nastaviti da podržava Vojsku Crne Gore (VCG), kroz ekspertizu i lekcije neophodne za njeno usavršavanje.

Injac i Farnam su naveli da će, na obostranu korist, zajedničkim naporima nastaviti da jačaju postojeći Program državnog partnerstva.

Iz Ministarstva je saopšteno da je sastanku prisustvovala i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Farnam je, kako su kazali, imao odvojeni sastanak sa načelnikom Generalštaba VCG Milutinom Đurovićem.

Đurović je istakao da Crna Gora, kao pouzdana NATO članica, nastavlja sa povećanjem ulaganja u odbranu do projektovanih dva odsto bruto domaćeg proizvoda, što je predviđeno Planom ulaganja u odbranu od 2019. do 2024. godine.

Farnam je zahvalio na doprinosu Crne Gore globalnom miru i stabilnosti.

Bonus video: