Opet odložena prodaja Marovićeve imovine

Ročište nije održano jer Uprava za katastar i državnu imovinu nije iz lista nepokretnosti za parcele na Jazu izbrisala izvršenje rješenja koje je javna izvršiteljka donijela 2018. godine, a koje je poništeno...

13750 pregleda 141 reakcija 14 komentar(a)
Godinama u Beogradu: Marović, Foto: Vijesti online
Godinama u Beogradu: Marović, Foto: Vijesti online

Prodaja zemljišnih parcela na Jazu i Krimovici odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića ponovo je odložena, a javna izvršiteljka zakazala je drugo ročište za 21. oktobar.

To je “Vijestima” potvrđeno u Opštini Budva, koja već dvije godine ne može da proda imovinu koju je Marović založio kao garanciju da će izmiriti gotovo 1,1 miliona eura. On se sudskom presudom obavezao da će toliko uplatiti u kasu rodnog grada, koga je, po sopstvenom priznanju, sa grupom koju je organizovao, oštetio za desetine miliona eura...

Kako je objašenjeno, ročište je odloženo jer Uprava za katastar i državnu imovinu Područna jedinica Budva nije iz lista nepokretnosti, koje se odnose za parcele na Jazu, izbrisala izvršenje rješenja koje je javna izvršiteljka donijela 2018. godine, a koje je poništeno, te je predmet vraćen na ponovno odlučivanje

Od milionske kazne ostalo je da se izmiri manje od 800 hiljada eura, ali preostali dio imovine višestruko manje vrijedi, jer prvo ročište, koje je takođe u nekoliko navrata odlagana, donijelo je Opštini svega 12.000 eura, za koliko je prodata u martu manja parcela.

Na drugom ročištu trebalo je da je bude prodato 1.013 kvadata na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik, za 73.819,20 eura, kao i parcela od 589 kvadrata za 40.994 eura, na kojoj je nekada visoki funkcioner DPS-a upisan kao vlasnik polovine.

Na dobošu je trebalo da budu tri parcele - šuma u Krimovici, za 15.852 eura, na kojima Marović ima četvrtinu vlasništva.

Marović je bio dužan da do 10. oktobra 2017. godine nadoknadi štetu od 1.096.481 eura. Na to je obavezan presudom podgoričkog Višeg suda, nakon postizanja sporazuma o priznaju krivice pred Specijalnim tužilaštvom...

Opština Budva je u februru 2019. preuzela hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Marovićevog sina Miloša, za 225.000 eura, kojim je nadoknađen dio novčane kazne njegovog oca.

Miloš, koji je od 17. septembra prošle godine slobodan čovjek i za njim je povučena potjernica nakon što mu je zastarjela kazna u Crnoj Gori, garantovao je zemljom da će njegov otac izmiriti sudsku kaznu.

Svetozar Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Nakon toga, otišao je u Beograd, od kada mu se “gubi svaki trag”, jer srpske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kojim je Crna Gora raspisala i potjernicu.

Vlada je krajem prošle godine obnovila molbu za izručenje starijeg Marovića i uputila je Srbiji. I dok se od srbijanskih vlasti čeka da izruče šefa budvanske organizovane kriminalne grupe, Maroviću je zastarjela prva od kazni koja mu je izrečena. Riječ je o jednogodišnjoj robiji koja mu je dosuđena kao zamjena za novčanu, koju je trebalo da uplati.

”Po rješenju Višeg suda u Podgorici, zamijenjena mu je jedinstvena novčana kazna u iznosu od 1,1 milion eura u kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i apsolutna zastara nastupila je dana 28. 6. 2021. godine”, nedavno je “Vijestima” rečeno u kotorskom Osnovnom sudu.

Glavna kazna kojom je stariji Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, zastarijeva 10. oktobra 2026. godine.

Skupština opštine Budva je u novembru prošle godine dala ovlašćenje gradonačelniku Marku Careviću da Opština, ukoliko ne bude zainteresovanih na drugom ročištu za prodaju imovine Marovića, preuzme nekretnine po upola manjoj cijeni. Slično je Skupština opštine uradila u slučaju Miloša Marovića, kada je takođe Carević, pošto nije bilo zainteresovanih, na drugom ročištu preuzeo hektar zemlje za 225 hiljada eura, što je bila upola manja cijena.

Ovlašćenje je dato predsjedniku jer ukoliko ne bi bilo zainteresovanih na drugom ročištu za kupovinu, onda bi na trećem ročišto tom imovinom Marović namirio kompletnu novčanu kaznu, čime bi Opština bila višestruko oštećena.

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu finansija i socijalnog staranja da proda vilu Đorđine Marović, koju je država ranije zaplijenila od Marovićeve supruge nakon što je dokazano da je izgrađena novcem stečenim od kriminala.

Resor Milojka Spajića Vladi je početkom juna dostavio predlog za davanje saglasnosti za prodaju te nepokretnosti.

Kuća supruge bivšeg visokog funkcionera DPS-a i nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore definitivno je oduzeta krajem maja 2019.

“Vijesti” od prethodne Vlade Duška Markovića, ali ni od Uprave za imovinu, duže od godinu nijesu mogle dobiti odgovor šta će uraditi sa luksuznom nekretninom u budvanskom naselju Babin Do.

Krajem maja 2019. godine, država se zvanično uknjižila kao vlasnik vile. To je učinjeno nakon pravosnažnosti presude podgoričkog Višeg suda, kojom je Marovićevoj supruzi imovina oduzeta zbog toga što je stečena kriminalom. Presudu je potvrdio i Apelacioni sud.

Bonus video: