"Dani hitne medicinske pomoći" održani u Nikšiću

Tokom trodnevnog događaja na gradskom trgu su bili postavljeni štandovi javnih zdravstvenih ustanova, kao i kompanija koje promovišu zdrave stilove života

2113 pregleda 2 komentar(a)
Foto: zhmp.me
Foto: zhmp.me

Stručno-edukativni skup "Dani hitne medicinske pomoći" u organizaciji Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore i Health magazina pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore i Opštine Nikšić, održan je u Nikšiću.

Tokom trodnevnog događaja na gradskom trgu su bili postavljeni štandovi javnih zdravstvenih ustanova, kao i kompanija koje promovišu zdrave stilove života.

Medicinski timovi Zavoda za HMP su na gradskom trgu u petak i subotu održali pokazne vježbe reanimacije i rane defibrilacije građanima Nikšića. Radionice kardiopulmonalne reanimacije održane su i u Etno selu "Montenegro".

V.d. direktora Zavoda Vuk Niković je najavio da će u narednom periodu deset gradova programskog područja dobiti po dva eksterna defibrilatora u okviru projekta RACE koji se finansira kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Defibrilatori će biti postavljeni na javnim površinama, a u toku je izrada Pravilnika o standardima za sprovođenje pograma javno dostupne rane defibrilacije. U sklopu projekta biće obučeni pripadnici policije i pripadnici službi zaštite i spašavanja, kao i zaposleni na aerodromu i planinari-vodiči.

Dani hitne medicinske pomoći
foto: zhmp.me

Predavanja u sklopu stručno-edukativnog skupa su održana u prostorijama poslovnog centra "Tehnopolis" i to je prvi akreditovani skup koji se na temu hitne medicinske pomoći održao u Crnoj Gori.

Otvarajući skup, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je istakla značaj urgentne medicine i kazala da je zadatak i cilj Ministarstva zdravlja da se u saradnji sa menadžmentom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć sve jedinice na teritoriji države maksimalno pojačaju i unaprijede uslovi za rad i pružanje pomoći, kako bi građani imali bolju, kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Dani hitne medicinske pomoći
foto: zhmp.me

Na skupu je bilo riječi o organizaciji hitne pomoći, savremenim izazovima primarne zdravstvene zaštite, diferencijalnoj dijagnostici bola u grudima kao i o kardio-pulmonalnoj reanimaciji.

Predavači na seminaru su bili Niković, direktor Domova zdravlja Podgorica Danilo Jokić kao i Mitar Radulović, Dubravka Rakočević, Milan Radulović i Anđelka Šćepanović.

Bonus video: