Injac: Potrebno je poboljšati nacionalne sposobnosti za sajber odbranu

"Sve regionalne inicijative su više nego dobrodošle, posebno u cilju izgradnje povjerenja i optimizacije resursa i napora u oblasti sajber odbrane", istakla je Injac

1905 pregleda 0 komentar(a)
Injac, Foto: Ministarstvo odbrane
Injac, Foto: Ministarstvo odbrane

Zemlje Jugoistočne Evrope izložene su različitim hibridnim prijetnjama u sajber prostoru, poručila je ministarka odbrane Crne Gore Olivera Injac, dodajući da je potrebno poboljšati nacionalne sposobnosti za sajber odbranu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Injac je govorila na otvaranju naprednog kursa "Jačanje otpornosti sajber odbrane Jugoistočne Evrope prema hibridnim prijetnjama", u organizaciji Vojne akademije Sjeverne Makedonije i NATO programa Nauka za mir i bezbjednost.

"Sve regionalne inicijative su više nego dobrodošle, posebno u cilju izgradnje povjerenja i optimizacije resursa i napora u oblasti sajber odbrane", istakla je Injac.

Ona je kazala da se od vladinih institucija očekuje da ulažu u upravljanje sve složenijom digitalnom infrastrukturom, i da je to jedan od glavnih izazova za male zemlje i zemlje u razvoju.

Ona je navela da za Crnu Goru prioritet predstavlja razvoj kritične infrastrukture i poboljšanje kapaciteta za njenu zaštitu.

“Značajan izazov za zemlje Jugoistočne Evrope je rukovođenje stručnjacima i timovima za sajber odbranu, koji mogu zaštititi infrastrukturu i biti spremni za brzo reagovanje na nove prijetnje”, naglasila je Injac.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva, posebno istakla značaj regionalne i međunarodne saradnje, kao i jačanje kolektivnog odgovora na prijetnje.

“To, prije svega, znači izgradnju povjerenja, što će doprinijeti definisanju kolektivnog okvira za jačanje sajber odbrane od hibridnih pretnji”, rekla je Injac.

Ona je kazala da to nameće razmjenu informacija, zajedničko obrazovanje i programe podizanja svijesti o sajber i hibridnim prijetnjama na svim nivoima.

"Svaki zajednički napor doprinijeće smanjenju intenziteta hibridnih i sajber prijetnji u regionu. Verujem da je to u najboljem interesu svih", zaključila je Injac.

Kako su kazali iz Ministarstva, na otvaranju naprednog kursa govorila je i ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, kao i savjetnica za partnersku saradnju i NATO program Nauka za mir i bezbjednost Deniz Beten.

Bonus video: