Franc Šauzberger: Raduje nas saradnja sa Tivtom

"Snažne lokalne zajednice i snažni regioni garancija su i snažne Evrope, što je valjda nikad jasnije, nego u doba korone. Moramo širiti evropsku mrežu regiona i podsticati zajedničko djelovanje u interesu svih nas", poručio je

4540 pregleda 0 komentar(a)
Franc Šauzberger i Petković, Foto: Opština Tivat
Franc Šauzberger i Petković, Foto: Opština Tivat

U okviru 17. Evropskog samita u Salzburgu, predsjednik i osnivač IRE (Institut regija Evrope) i bivši guverner austrijske pokrajine Salzburg prof.dr Franc Šauzberger primio je u posjetu predsjednika SO Tivat Andriju Petkovića.

„Raduje nas što je Tivat prisutan ovdje i što sam siguran da će se saradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo. Morate znati da smo do sad u lokalnim zajednicama prisutni sa velikim brojem projekata od međunarodnog značaja. Kroz povezivanje gradova i regiona, kao i kroz realizaciju onih inicijativa koje imaju za cilj kvalitetniji život u lokalnim sredinama. Snažne lokalne zajednice i snažni regioni garancija su i snažne Evrope, što je valjda nikad jasnije, nego u doba korone. Moramo širiti evropsku mrežu regiona i podsticati zajedničko djelovanje u interesu svih nas.“ - poručio je Šauzberger.

Predsjednik tivatskog parlamenta Andrija Petković zahvalio se Šauzbergeru na srdačnom prijemu.

„Naravno da jednu snažnu organizaciju kakva je IRE vidimo kao partnera i da se radujemo saradnji. I ovaj Samit sa preko 600 učesnika od kojih je veliki broj sa područja regiona Balkana pokazao je zainteresovanost za jačanje lokalnih samouprava. Naročito kroz poštovanje principa decentralizacije i omogućavanja lokalnim upravama što veću nezavisnost u radu. Opština Tivat će u svakom slučaju kandidovati projekte prema IRA na nadam se obostrano zadovoljstvo.“ - poručio je Petković na sastanku i pozvao predstavnike IRA u posjetu Tivtu.

Inače, Petković je ispred lokalne uprave Tivta, učestvovao u radu 17. Evropskog samita koji je danas završen u Salcburgu u Austriji.

Na samitu su se, u okviru šest dijaloga učesnicima obratiti neki od vodećih eksperata iz oblasti politike, prava, turizma, održivog razvoja...

Pet stotina učesnika ovog skupa, koji dolaze iz gradova i regiona širom Evrope razmjenili su iskustva o načinu izlaska iz krize u svim oblastima, nakon korona pandemije. IRE predstavlja ujedinjenu mrežu gradova i regiona Evrope koja se zasniva na principu međusobne saradnje, a Opština Tivat je članstvo u ovoj organizaciji obnovila u novembru 2020. godine.

Bonus video: